Most viewed

Archive for April 2010

nEw daY, new mEmories...

By : Fiza Chan..!

Salam 1 Malaysia!!!



tOdays task is to succeed a taekwOndo demonstration for sports day at SK Kem, Pengkalan chepa..
nie gmbar sebElum mula perbarisan... wAw..! lama x buat nie.. last buat puN da lAmaaa sgt daaa...
~bUdak2 cOmel~
~witH eN. Herman~
~mE pOse sorg2~

here cOmes da vid ... simplest pUnye.. sOwi x amIk yg pEcah papan..



tengOk ikAn , tringAt mee mAggie~ haha.. terIngaT vid dEmOnstrAsi fiza yG lAma.. nAk tgk???



video

Alhamdulillah, semuanya selesai seperti yang dirancangkan .. tAhniah kepada pasukan taekwondo sk kEm yang bersungguh-sungguh mempamerkan aksi walaupun x sampai 7 hari berlatih.. semoga pasukan taekwondo SK Kem yang terdiri daripada adik2 kecil nie terus berusaha meningkatkan diri ..!

we Are nOt the FIRST, but we are thE BEST!

jAdilah hamba yang bersyukur~

By : Fiza Chan..!
Assalamualaikum dan salam sejahtera...

"Rendah diri? malu? "
Biasalah, setiap manusia pasti mempunyai perasaan seperti di atas dan sebagainya.. tapi ape yang membezakan antara sesama manusia ialah sejauh mana perasaan sedemikian mempengaruhi hidup sang pemilik.. Terus terang fiza menyatakan tidak salah untuk melayan perasaan sedemikian, tetapi biarlah bertempat dan berpada-pada.. am I right?

Satu cerita ingin fiza kongsikan untuk tatapan bersama.. Kisah ini bukan untuk menjatuhkan, tapi niat Fiza, biarlah perkongsian ini dapat membentuk satu cabang pemikiran...

Sebagai remaja, memang fiza mempunyai ramai kenalan. Orang kata," berkawan biar seribu, berkasih biarlah SATU .. " bagi fiza berkawan ramai adalah untuk mengetahui bagaimana pemikiran dan cara hidup manusia.. xnak jadi " katak di bwh tempurung" la nie.. =D dalam ramai2 sahabat, ada seorang yang bagi fiza sangat merendah diri apabila terasa dirinya lemah.. Alhamdulillah, perasaan rendah diri memang bagus, tapi jgnlah TERLALU merendah diriMyEm0.Com..

Di sini, apa yang fiza dapat lihat, merendah diri membawa kepada dua situasi..
  1. Bila mana merendah diri- orang akan berasa selesa untuk berkongsi ilmu dan melihat seseorang individu itu dari sudut pandangan yang positif..
  2. Bila terlalu merendah diri-boleh menyebabkan hati individu lain terluka bila mana membandingkan pula dirinya dengan org lain dan selalu menyatakan dia bersalah sedangkan keadaan tidak sedemikian....
Fiza ambil situasi kedua.. Bagi fiza individu yang semakin meningkat dewasa ini seharusnya bertenang dan lebih rasional dalam melontarkan kata-kata.. yEap, memang kita tidak boleh lari dari masalah sekeliling kita seperti keluarga dan sebagainya, namUn jgnlah biar masalah itu mempengaruhi kita dalam situasi2 yang tidak sepatutnya.. cOntoh..

Si A : B, awk terpilih untuk kuiz itu x?
Si B : x.. sy x dapat pun.. Orang bijak mcm awk boleh la.. saya ni ape la sgt.
Si A : B, x baik ckp mcm tu.. mungkin itu bukan rezeki awk.
Si B : Iyelah salah sy ckp mcm tu.. sy ni bukan budak baik..

Pada pendapat fiza, mungkin si A akan terasa sedih walau sedikit dan mungkin ada rasa bersalah kerana dia memikirkan bahawa mungkin dia ada tersalah ckp kepada rakannya.. Sebenarnya tidak perlu!! tetapi apabila rakannya membalas perbualan itu sedemikian, mungkin ada pihak yang terguris.. sekali lagi, tidak salah untuk merendah diri tetapi jgnlah jadi seperti situasi 2 di atas..

fiza tahu, siapa saje2 nak mengguris hati orang lain terutama rakan tetapi cuba fikir sejenak adakah kata-kata kita sebelum ini , walaupun berbau gurauan, pernah mengguris hati kwn2 kita? Islam sudah menggariskan, bersederhanalah dalam melakukan sesuatu pekerjaan... oleh itu, knP tidak kita bersederhana dalam hal ini..?

Rambut sama hitam tetapi hati lain2~ jadi kita tidak tahu bagaimana sebenarnya hati individu yang sedang kita berdepan.. Namun kita harus tahu, setiap orang ada perasaan dan untuk org lain menjaga perasaan kita, kita juga kena menjaga perasaan org lain..

Apa yang kiter peroleh dalam hidup itu adalah pemberian daripada Allah swt.. Jadi kenapa pula kite nak membanding-bandingkan hak milik kita sedangkan Apa yang Allah berikan itu adalah yang terbaik bagi kita?

" Boleh jd apa yang kita suka itu buruk bagi kita.. bOleh jadi apa yang kita benci itu bAik untuk kita.. Sesungguhnya Allah maha mengetahui sedang kamu tidak ketahui.. "

bUkankah begitu? jAdi, jgnlah kite terlalu merendah-rendah diri sehingga membawa kepada terlukanya hati individu lain.. apa yang penting, jadilah hamba yang bersyukur.. SEmakin umur meningkat tua, biarlah pemikiran juga didewasa...

Fiza berpesan kepada diri dan rakan2 pembaca sekalian... Marilah kita memakmurkan hidup yang sementara nie.. XD hihi..

( post ini sekadar pendapat dan luahan )
MyEm0.Com
..wallahu'alam..

oOo... mAafkan dAku~

By : Fiza Chan..!
Dengan Nama Allah, yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih..
Assalamualaikum..

Alhamdulillah, masih ada lagi kudrat untuk menekan2 keyboard nie.. :) Sesungguhnya, dalam menjalani kehidupan seharian, kita x akan dapat lari dari masalah..

" ..Tiada masalah tiada kehidupan.. "

Sebagai insan biasa, kita akan mesti punye buat salah ngan org.. maupun keluarga and kwn2.. X salah kan buat salah? yAp! Selagi U willing to ask fOR apologize, then insyaAllah pPl will nOt kEep it in their heart.. nI untuk pEsalah lah.. tP amacam pula dgN si Pemberi mAaf nie???

kite selalu dengar, " Sedangkan Nabi mAafkan Umat.. " betul x? hAaaa...! jadi? sedangkan nabi maafkan Umat, kenapa x kite?MyEm0.Com

" MyEm0.ComAisey brO, sy bUkan Nabi.. " org skrg bls lak mCm nie.. ( uhuhu, mcm2! )
kAlau nAk jwb dgN agAk kejam :: "Ey , sape ckAp awk Nabi?? suh cOntoh ape yang terbaik je.. perasan!"

hehe... sEbenarnye, memang itu satu pilihan sama ada untuk memaafkan atau tidak.. yes, kalau tgh marah, syaitan2 mula menghasut, masa tu, mane ade nak bg maaf.. sukar sgt nak jUmpa org yG begitu bOleh tHn kemarahan .. tApi u mUst always remembEr, kIta manusia, dia pun manusia.. Ape hAk kita untuk membeza-bezakan antara kita, samada darjat maupun rUpa dsB?
Allah lebIh sygkAn hambaNYA yang dapat menahan kemarAhan dan Murah dalam memberi kemaafan.. InsyaAllah, pintu keberkatan sentiasa terbuka bagi hambaNYA yang berlumba-lumba mencarinya.. jAdi always make ur lYfe positive,
( mCm alOng kate ^_^)


One of the tiPs untuk sentiasa nampak muda dan cerIa ialah Jangan marah2... Bila hati dijaga, cahaya itu akan terserlah pada wajah..! blink blink blink! :P sEkiranya Ada pilihan yg lebih baik, kenapa berdalih lg.. hihi..

So, sementara tUnggu kiamat nie, same2lah kite jaga hAti kite.. ape yG remEh tU tRus tUtup, jGn biarkan ia jD barAh dalm diri... yAng mane besar2 tu kEcik2kan.. bAru hidUp ni hEpi...! wahaha < ----senAng je cKp.. wuhuhu... :P jUm lAyan nAsyid nie~


~ tIada AEDES, tiada DENGGI~ hihi..
wallahu'alam...


yOu wangi.. i suke~

By : Fiza Chan..!
Assalamualaikum dan salam sejahtera..~

hAihhh, demAm nak melanjutkan pelajaran nie, mCm2 benda bermain dlm fikiran...MyEm0.Com
" nak pkAi fesyen mcm mane nanti?"
"Boleh ke bergaul ngan org nanti?"
" aiyO ma, aiyO pa! nk kne berpisAh daa~ huk2 "
"nAk bwk ape nanti yek ?"
mCm2 lagi lah!
hEhe, fiza pun insAn biasa yang mcm korAng2 sumer.. kdg2 tUe, mcm nak tergelak pUn ade bila rEnung balik.. (da tErgelak pOn~) tP, duk pk2 tue, tOink!!! dapat satU ideA tau.. tntg pemakaian perfume, especially untuk Kaum hAwa mcm fiza nie... fiza suke bau perfUme mcm kOrg.. kdg2 nak pkai je, tapi selalu terlupe nak pkai.. hahaha.. sbb tU x pkAi..

sO, ape citer kite nie wahAi kaum hAwa..? x kEsah lah =
  • One drOp ka..
  • Only yOu ka..
  • Christian Dior ka...
  • Avon ka...
  • apa2 aje....
(hEhe, x tAu sgT ler name2 nie )MyEm0.Com
bOleh ke sbnrnye kite pkAi ek?? MyEm0.Com

wEll~ dUk cARi2, terjUmpa satU petikan daRi bLog saudara nie.. NASOHA.BLOGSPOT
Under tAjuk.. " Perempuan Memang x Guna " (sOund mcm kAsar kan??? sbR dulu~)

"Perempuan memang tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi. Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alcohol (secara kimia) yg digunakan utk membuat pewangi itu. Perempuan yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh nabi. Sabda junjungan bahawa wanita yang keluar rumah dgn memakai wangian, adalah seperti pelacur. Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah dlm pemakaian wangian tersebut."

hAa.. kalAu nak tahu lebih lanjut ttg " perempuan memang x guna" silakan visit blOg sAudara NASOHA k!


Ni PuLAK darIpada mini bOok yang kwn fiza hadiahkan untuk fIza sEmpena hari lahir.. hihi..

Tajuknye : WANITA KELUAR RUMAH DENGAN PEWANGI SEHINGGA MENGGODA LAKI-LAKI

Inilah kebiasaannya yang menjadi fenomena umum dikalangan wanita. Keluar rumah dengan menggunakan pewangi yang wangiannya menjelajahi segala ruang. Hal yang menjadikan laki-laki lebih tergoda kerana umpan wangian yang menghampirinya.

Dalam satu hadis Rasulullah SAW.. Baginda berkeras menyatakan :

"Perempuan manapun yang menggunakan pewangi kemudian melewati suatu kaum agar mereka mencium wanginya, maka dia seorang penzina.. "

Sebahagian wanita melalaikan dan meremehkan masalah ini sehingga dengan sembarangan memakai pewangi. Tak peduli di sampingnya ada pemandu, penjual, pengawal atau orang lain yang tak mustahil akan tergoda.

Dalam masalah ini, syariat islam amat keras. Perempuan yang terlanjur memakai pewangi , jika hendak keluar rumah, ia diwajibkan mandi terlebih dahulu seperti mandi janabat, bahkan walaupun tujuannya ke masjid.

Sabda Rasulullah SAW :

" Perempuan manapun yang memakai wangian kemudian ke masjid (dengan tujuan) agar wangiannya tercium orang lain, maka solatnya tidak diterima sehingga ia mandi sebagaimana mandi janabat "

Setelah berbagai peringatan kita sampaikan, akhirnya kita hanya boleh mengadu kepada Allah soal para wanita yang memakai wangian dalam pesta dan berbagai pertemuan yang diadakan. Bahkan wangian yang wanginya menyengat hidung itu bukan sahaja digunakan dalam waktu2 khusus, tetapi mereka gunakan di pasar2, di kenderaan dan di petemuan2 umum hingga di masjid pada malam2 bulan suci Ramadhan.

Syariat Islam memberi batasan, wangian wanita muslimah adalah yang tidak mengharum semerbak wanginya.

Kita memohon kepada Allah, semoga Dia tidak murka kepada kita, semoga tidak menghukum orang2 soleh baik lelaki mahupun perempuan dengan sebab dosa orang2 bodoh dan semoga Allah menunjuki kita semua ke jalan yang lurus..

Ahah! so, ape kOmen ? InsyaAllah, fiza sebarkan setakat yang ada dalam pengetahuan fiza.. sesiapa ada info yang ingin ditambah, sila komen ya.. fiza sangat2 memerlukan perkongsian idea dan ilmu..MyEm0.Com

:: wallahu'alam ::


semakan permohonan..

By : Fiza Chan..!
Assalamualaikum..



lama betul x menaip.. =P skarang masing2 dah tau keputusan matriks .. tapi one thing for sure, semua x nak buat kptsn lg sbb tunggu Universiti.. uuhh yeahhh..! well, x sabar betul :
  1. nak smbg blajar,
  2. nak bersengkang mata tido lewat..(yo Ehh ??? O_o)
  3. buat study grup..
  4. buat baik ngan cikgu :P,
  5. dan mcm2 lah!
wahhaaa! teringat zaman skOlah.. hihi... actually i got info from a fren,, katanya, insyaAllah pertanyaan tentang keputusan UPU akan terjawab 1 Mei ni.. so, sama2 tunggu k.. here is one of the Amanah yang belum dilaksanakan.. lepas bc, sebarkan k..

semakan UPU:
UPU-space-RESULT-space-NO IC

semakan POLITEKNIK:
POLI-space-SEMAK-space-NO IC

semakan KOLEJ KOMUNITI:
KK-space-SEMAK-space-NO IC

semakan MATRIKULASI:
MOE-space-MAT-space-NO IC

semakan MATRIKULASI (rayuan):
MOE-space-MAR-space-NO IC
(semak pada 24 Mei 2010)

semakan MAKTAB PERGURUAN:
MOE-space-KPLSPM-space-NO IC
(semak pada 25 april nie)

semakan kemasukan ke TINGKATAN 6:
MOE-space-T6-space-KP-space-NO IC
@
MOE-space-T6-space-AG-space-ANGKA GILIRAN

~Semua cara semakan melalui sms kat atas ni perlu dihantar ke 15888, bukan 999.. harap maklum ye~

Tag : ,

result MATRIKULASI..!!!

By : Fiza Chan..!
Assalamualaikum n salam sejahtera..

Esok, 16 APRIL 2010, insyaAllah, result matrikulasi akan dapat diketahui..
sO... ::

Boley check guna msg kat:
MOE (space)MAT(space)NO IC hntar ke 15888

semOga berjaya kepada pemohon2 MATRIKULASI ^_^

satu lagi nak share, selalulah lawati
ePutra
untuk maklumat terkini mengenai status permohonan, biasiswa terbaru, info2 terkini dan sebagainya..!

~ sAma2 sebarkan..~
Tag : ,

Knapa Aku diuji?

By : Fiza Chan..!
Assalamualaikum..

lama fiza x update blog.. well, Ya Allah, kau sedang perhati aku lalui ujian yang Kau beri.. =)

bercakap ttg pelbagai masalah yang menimpa, mesti akan terkeluar juga dari bibir yang berbicara,
" kEnapa benda ni jd pd Aku..?"
fiza sendiri sometimes terucap kata2 sedemikian.. tetapi tatkala bibir terlepas kata, hati pun mula rasa resah.. mungkin kata-kata itu x patut diungkapkan.. .. Kenapa x sepatutnya kita berkata sedemikian? cUba hayati MEOW dibawah..
hAa~ sambil2 tue, fiza nak promote sket.. blOg Post sbLm nie fiza ada ckp tNtg tabloid baru dari ILUVISLAM kan? MARS .. nI pun satu risalah baru dari ILUVISLAM.... sgt2 bermaklumat dan baik untuk makanan hati.. sO, jgn LuPE.. cheCk it Out.. MEOWWWWW~

and Oh!! kenapa tetibe lagu tu ye? fiza tetibe tersangkut ngan WALI band nie.. sO, layannn~ hihi..

kepada MAWAR yang disayangi...

By : Fiza Chan..!
WANITA..
Nafsu mengatakan kamu cantik atas dasar rupamu...
Akal pula mengatakan kamu cantik atas dasar ilmu dan kepandaianmu...
Manakala hati pula mengatakan kamu cantik atas dasar akhlakmu...

WANITA..
Usahlah kamu bangga dengan kecantikanmu,
kerana,
ia hanya dicintai oleh nafsu...Tidak oleh akal dan hati...

WANITA..
Lelaki yang bijaksana itu tidak akan jatuh hati kepada perempuan kerna kecantikannya...
Tp, kerna perjuangannya..

Renungkanlah seketika wahai insan bernama wanita.. ~^_^~

CHECK IT OUT!!! terbaru dari ILUVISLAM...

tUt.. tUt...

By : Fiza Chan..!
" UPU semak temuduga 7/4. Temuduga 16-28 April.
Asasi masok 23 mei..DiplOma masok 3 & 4 julai..
Maktab semak temuduga 20 April. Temuduga 25/4 - 7/5.
Keputusan permohonan 14/6.
Pendaftaran maktab 28 Jun.
matriks keputusan permohonan 16/4.
Semakan UPU x tau lg bila..
Tlg fwrd kepada kWn2 yg sewaktu DGnnya..
hihi.. "

~one message received frOm Aziebah Naim..~

Assalamualaikum...

hah, terkejut fiza (kul 6 pg td ler.. fiza ni kalau da tido, memang tido .. :P ), cik Azie ni anta msj kul 3 pg lebey... thAnks azie.. waw.. it's getting nearer.. hihi.. actually, fiza kne fowardkan msj nie.. tapi oleh sEbab, kredIt ade cipUt je, fiza amik keputusan masukkan lam blOg nie.. kang da tOp up ka apa ka, fiza fOward2 yer yg x tau ag ttg nie...

To all ma fwens yang bakal melanjutkan pelajaran, please take nOte ya.. and to my friends yg da selesai ditemuduga semalam, tahniah diucapkan kerana telah berjaya melepasi ujian pertama..!

" siyess-ly, fiza x dak idea nak write ape bUt.. ape yg fiza rasa kne sampaikan, fiza da sampaikan.. "

thAnks to my followerS for following my followable bLog. hik3..
have a nice day... ~^_^~
..wassalam..

Tag : ,

- Copyright © Wings of Words - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -