Most viewed

Archive for October 2016

Fresh Grad kena Berani!

By : Nur Fiza


Sebulan ni memang newsfeed penuh dengan gambar konvo sahabat-sahabat dan adik-adik di UPM.

Alhamdulillah dan Tahniah atas kejayaan yang lama dinanti-nantikan. Dan anda berjaya buat Akak terasa nak konvo balik!!! Nikmati hari konvo anda sepuas-puasnya sebab kehidupan selepas bergraduat memang jauh berbeza dari kehidupan belajar. Of course, aim utama is KERJA!

Semua orang nak kerja ikut bidang yang kita ambil di U... (Include me!) Go for it! Tapi jangan lupa, Rezeki tu Allah yang tentukan.. Kunci nya.. SABAR..

So, takkan nak tunggu aje? Akak(alamak terasa tua) lebih suka kalau adik-adik keluar meneroka dunia! Gituuhhh.. Go gain experience. Kumpul banyak-banyak pengalaman dalam pelbagai bidang lagi supaya kita lebih kenal dunia, and akan lebih prepare for it!

Macam mana kalau kerja bidang yang totally tak sama??
Jangan takut! Sebab semua orang melalui benda yang sama. As sharing, Akak diterima bekerja bukan bidang akak, bukan 1 tapi dua kerja dalam satu hari yang sama! (Alhamdulillah.. Tapi Oh my, tu lah, sapa suruh cari pasal) At first memang mencabar, sebab awak start from zero.

Copywriter? Sales?
Permulaan yang agak perit, awak kerja secara alam maya, tak berjumpa rakan sekerja keseluruhannya dan hanya berkomunikasi dalam emel. Tebal muka selalu buat silap, but ingat, buat silap means awak sedang belajar. Kalau tak tahu, jangan segan bertanya walaupun awak rasa soalan tu macam hampeh. Say to yourself, "nak keep buat same mistake atau take one step ahead?"

How about another kerja? Of course banyak buat silap at the begining. Alhamdulillah and still hoping, jadi lebih baik setiap hari. (Sori boss) So, key point, tempuh aje, banyak bertanya dan jangan segan belajar benda baru.

Naahhh, few from million words dalam fikiran ni untuk dikongsikan kepada fresh grad. InshaaAllah more sharing to come. Good luck adik-adik. Ingat.. Allah sentiasa ada.

- Copyright © Wings of Words - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -