Most viewed

There's no answer for all questions. You have to wait.

By : Nur Fiza

There's always no answer when thinking about what Allah has written. Because it's the matter of time. When the right moment arrived, He'll surely give you what you need, not necessarily what you want. 
.
I always wanted to plan my life.. what's next and so on. It's really creeps me out when i don't see the path ahead.
.
A quote says, "we are not necessarily need to know what is the next step, just live your life and face the upcoming.."
.
Yeap maybe i should.
.
Human is full with desires. But they really find it hard of letting go of something, thinking of the pain they'll bear.
.
Credit to stalker , eyes watching me everywhere i guess 😊#ineedmotivation

Love of a Mother

By : Nur Fiza


Our parents always wanted the best for us.. always pray for our happiness.. and always accept us for who we are.

this tears me out when I came across a video posted on Facebook. It's called, #NationalComingOutDay. Where child confessed the biggest thing in their life. about who they are. How they feel. and most scariest thing is to know how would their mom react to their confession.

Thing turns out to be..

" You're my child. I love u. Love ya till death okay?"

Yups, they are such a bless. Having a mother which is my heaven.. Love of a mother for her child is priceless gift and they will do anything just for their child. Because it is love.

I'm a bit emotional when it comes to family bonding. I'm sure everyone does.

But one thing came across my mind. Yes, they do accept us no matter how bad we are.. But what about our decision of becoming who we feel we are?

Mom always want us to do whatever thing that makes us happy, but what happiness we give back to them ?

I love you, Mom. Although I am the most problematic daughter in family.

Adek.

Maturity is..?

By : Nur Fiza
Life..

Seriously?

U know bloggie, we meet different people in life. and they are very unique in their own way. 

Human. They are the most complicated creature ever existed. 

Heart. Unexpected, dangerous.

Mind. Craziest thing ever, yet can be trained. 

Sometimes I wonder, what really determines one's maturity of thinking. 

Can't really write because there's so much things in mind. 

Solat tu kan REHAT.. Jom segerakan!

By : Nur Fiza


Di tengah kekalutan kerja, kita kadang-kadang rasa tiada masa langsung nak berehat.. Tapi mujur Allah kurniakan kita solat. Sebab waktu solat tu adalah sebenar-benar rehat bagi hambaNya.

Ingatlah, apabila Rasulullah s.a.w. menyuruh Sayidina Bilal r.a. mengumandangkan azan, Baginda akan berkata: “Wahai Bilal, rehatkan kami dengan solat.” (Riwayat Ahmad)

Menerusi permintaan itu, Rasulullah menegaskan bahawa solat sebenarnya memberi suatu kerehatan bagi orang yang mendirikannya. Diriwayatkan daripada Sayidina Huzaifah: “Apabila Rasulullah mengalami suatu kesulitan, Baginda akan segera mengerjakan solat.” (Riwayat Ahmad dan Abu Daud)

Sebenarnya dalam solat itulah kita akan temui ketenangan dan kekuatan untuk teruskan kehidupan. Hilang nikmat bersolat, hilang nikmat ketenangan..

Salam Jumaat..

Nurfiza.as

Fresh Grad kena Berani!

By : Nur Fiza


Sebulan ni memang newsfeed penuh dengan gambar konvo sahabat-sahabat dan adik-adik di UPM.

Alhamdulillah dan Tahniah atas kejayaan yang lama dinanti-nantikan. Dan anda berjaya buat Akak terasa nak konvo balik!!! Nikmati hari konvo anda sepuas-puasnya sebab kehidupan selepas bergraduat memang jauh berbeza dari kehidupan belajar. Of course, aim utama is KERJA!

Semua orang nak kerja ikut bidang yang kita ambil di U... (Include me!) Go for it! Tapi jangan lupa, Rezeki tu Allah yang tentukan.. Kunci nya.. SABAR..

So, takkan nak tunggu aje? Akak(alamak terasa tua) lebih suka kalau adik-adik keluar meneroka dunia! Gituuhhh.. Go gain experience. Kumpul banyak-banyak pengalaman dalam pelbagai bidang lagi supaya kita lebih kenal dunia, and akan lebih prepare for it!

Macam mana kalau kerja bidang yang totally tak sama??
Jangan takut! Sebab semua orang melalui benda yang sama. As sharing, Akak diterima bekerja bukan bidang akak, bukan 1 tapi dua kerja dalam satu hari yang sama! (Alhamdulillah.. Tapi Oh my, tu lah, sapa suruh cari pasal) At first memang mencabar, sebab awak start from zero.

Copywriter? Sales?
Permulaan yang agak perit, awak kerja secara alam maya, tak berjumpa rakan sekerja keseluruhannya dan hanya berkomunikasi dalam emel. Tebal muka selalu buat silap, but ingat, buat silap means awak sedang belajar. Kalau tak tahu, jangan segan bertanya walaupun awak rasa soalan tu macam hampeh. Say to yourself, "nak keep buat same mistake atau take one step ahead?"

How about another kerja? Of course banyak buat silap at the begining. Alhamdulillah and still hoping, jadi lebih baik setiap hari. (Sori boss) So, key point, tempuh aje, banyak bertanya dan jangan segan belajar benda baru.

Naahhh, few from million words dalam fikiran ni untuk dikongsikan kepada fresh grad. InshaaAllah more sharing to come. Good luck adik-adik. Ingat.. Allah sentiasa ada.

Life continues..! Face whatever comes.

By : Nur Fiza
It's gonna be a year since graduated. And congratulations to myself for what have I achieve till now. *clap clap clap

I have to admit this so-called freedom in life comes with many unexpected events. All of us can't wait to graduate and enjoy the life, but non ever expect what we might face afterwards. What can I say now, living life after graduate is the most challenging task you ever endure. Yet, enjoyable.

I saw many of my friends have achieve their dream to be nutritionist, few become successful with huge influence, and some of us till searching for the best in life. With social media now, latest updates pictures, and status pop up every second, which in time, we tend to compare ourselves with others, especially our friends.

For those who feels upset about themselves, have a look at this.. and hope  you'll be smiling again :)



Kahwin, murah rezeki..?


Doakan semoga jodoh sampai bila sudah bersedia. =) . Okay, jangan sedih-sedih, stress-stress. Bersyukur dengan setiap nikmat Allah bagi .. Eh, I olls tukar bahasa pulak. 

Nurfiza.AS

Farewell, Buntal.

By : Nur Fiza
Good day always starts with smile. But it fade when....

Today supposed to be one of the happiest day in my life.  Be going to Bandung, Indonesia for company trip. Everything was ready, but suddenly I found him, dead. No wonder he is no where to be found last night. Can't hold my tears while bury him. He has brighten my day since first day he came home. My love will always be yours, Buntal. Rest in peace.


Aku pendosa, juga ingin ke Syurga

By : Nur Fiza
Assalamualaikum..


Alhamdulillah semalam sempat bertandang ke taman syurga bersama bonda terchenta dan adik tersayang.. Sedikit perkongsian untuk tatapan bersama.

-Orang berjaya itu adalah orang yang berusaha perbaiki diri, dan dalam masa yang sama, ajak orang lain ke arah lebih baik dan berjaya juga.

-Orang yang menunjukkan kebaikan kepada orang lain, dan orang lain amalkan kebaikan yang ditunjukkan tu, itu menjadi saham pahala akhirat nya nanti.

-Kita boleh kata macam-macam kat orang, boleh judge macam-macam. Tapi hakikat nya, stiap orang tu nak jadi baik, mungkin dia belum jumpa jalannya.

-Bila kita bergantung kepada Allah, kita akan tenang dan bebas buat keputusan.

-Kita rasa serabut, rasa hidup ni payah, seolah-olah tiada apa yang menjaga kita. Sedangkan kita lupa, Allah ada, yang selalu jaga kita.

-Wanita ni nampak je tabah, semua benda dia buat. Tapi dia luahkan segala keperitan dia, kepenatan dia dengan menitiskan air mata.

-Kita boleh luahkan masalah kat manusia, tapi sampai bila manusia ada untuk kita? 

-Fitrah manusia: semua nak jadi baik.

-Bila waktu solat terakhir kita yang kita benar-benar solat untuk sucikan diri?

-Laluilah hidup dengan seronok. Bila kita nak tulis masalah kita, fikirlah bahawa semua orang ada masalah.

Sepurnanya akal seseorang itu apabila dia kurang bercakap. Semua manusia pasti ada ujian dan cabaran. Pandanglah mamusia lain dengan rahmah, ubahlah diri dengan hikmah. Kita tak tahu matinya kita nanti macam mana keadaanya.

Selamat beramal. 

Buka mata hati, muhasabah syukur :)

By : Nur Fiza

Gambar sekadar hiasan

Rasa syukur dilahirkan dalam Islam.. Dan keamanan. 
Sedangkan diluar sana, ramai yang tercari-cari cahaya hidup, sorok2 ingin peluk Islam, dah dikenal pasti Islam, dibunuh, dikecam pula.

Rasa syukur dilimpahi kesenangan, ada gadget disisi, setidak-tidaknya masih lebih satu nikmat dihadapan berbanding mereka yang tidak punya apa-apa.

Syukur, bangun pagi sahaja, ada makanan untuk dijamah, malamnya masih boleh berbincang, apa hendak dimakan esok hari. Sedangkan ada mereka yang hanya berbekalkan air paip sebagai alas perut, malamnya tidur kelaparan, esoknya buntu tiada idea apa untuk ditelan.

Syukur, tatkala di traffic light di bawah panas terik, kita masih boleh berteduh di dalam kereta, sejuk selesa dibuai aircond. Sedangkan mereka bermotosikal diluar sana berpeluh-peluh, anak kecil kepanasan.

Syukur, masih diberi nikmat Allah untuk menatap wajah ibu dan ayah. Wajah ibu yang mendamaikan, lagi menenangkan. Taktala ada diluar sana rindu bertemu mereka yang telah pergi. Siang tercari-cari, malam termimpi-mimpi.

Allah, terlalu banyak benda untuk disyukuri sehingga tak mampu disenarai keseluruhannya. Syukurlah. Perhatikan sekeliling, kerana syukur itu menenangkan jiwa yang kusut, mendamaikan hati yang tidak tenteram. 

Alhamdulillah.

First interview..? Part II

By : Nur Fiza
Interview day?

Well well well.. I've mentioned about sleep early a night before this big day right? So... it's the day..

1. Get up early dearies~ Therefore, no need to rush to make final preparations. To dress up and make-up. Okay, my friend warned me not to wear make-up too much. Hey, I'm not that type (>.<)".
Since this is my very first time going to a job interview, I did practiced my script. My very own script. Haha, it may seems silly but I consider it as another preparation. Heee..

2. Go to the place early. My session was at 10.30am. And I arrived there at 10.15am. pheww.. 15 minutes earlier but it's worth. The staff there asked me to filled up a form and being early gimme ample time to settle that first task :) So, do go early ya! You never know what awaits.

3. By the way.., do bring a pen. So you will not have to borrow from the staff. That actually makes you look prepared too!

4. When the time comes.... Take a deep breath and think positive 😊😊. Every interviewer used to be in your shoes and they know how does u feel.  Just focus on your aim, answer every questions calmly and be yourself. The interviewer only wants to know you better via interview. 

Just a humble sharing from this amateur living creature.. Anyway, do not afraid to try something new and dare to fail. Because every failure give you lesson and people who never fail actually never try. Unless they are very lucky! ^__^

Stay tune.! Have courage..!

p/s:oh... sorry for the grammar. wild typing~

- Copyright © Wings of Words - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -