Most viewed

Archive for October 2011

cuti suda habes~

By : Fiza Chan..!
Assalamualaikum.. ^_^

Okeylah abg senior... fiza da balik ^_^ hehe..
Rase mcm balik hogwarts plak.. kalau dulu pegi-balik matrik naik bas, kali ni TRain jadi pilihan ^_^ hermionie baru la katakan =P

alhamdulillah jam 7.04 pg sampai di k.l Sentral.. Aiyakk!!! sesat plak nak cari pintu.. control cool habes rase. huhuhu.. tersengih sendirian sepanjang hari.. moral of the short story is, bukan senang nak gain pengalaman.. mesti tempuh, baru tahu ^_^

Lega bila sampai kolej, dapat jumpa housemate balik.. alaa, rindu lak kat mama nun jauh di kedah sana.. xpa2, perjuangan perlu diteruskan! go go girl!!! ^_^V

Lunch?? alahai, nak makan kat mane nie?
member ajak makan kat P.F.C (Putra food court) tapi, x sure lam buka ke x.. so, for the first time in UPM, kami makan di S.F.C. ( Serumpun food court). nyum3.. pekena sweet sour chicken rice.. hehe..

jam2 terakhir untuk hari cuti mid-sem dihabiskan bersama kucing2 terchenta.. Rindu sgt nak men meow gumuk2 kat cnie.. so, dengan penuh yakinnye pegi beli keropok kat KoOp.. Nyum3.. memang kelaparan sgt diorang..
Berkelah Bersama Meoww~~~
seronoknyee tgk diorang makan ^_^... alamak! mane gambar meow lg seko yek??? anyway, harap2 buka cuti nie dapat mkn friskies la yek =3

alahai, sian pulak tengok ikan2 terlompat2 time jalan kat jambatan k17.. hummm, mkn3!!hehe, seronok bila bermesra dengan alam nie.. sambil2 kita menikmati rezeki yang Allah bagi, ape kata kdg2 tu, kita share dengan creature2 comel yang sama2 share oksigen dengan kita nie ^_^..habis suda keropok, so, habis suda post kali nie.. the moral of the story is...

SHARING IS CARING^_^. THE MORE U SHARE, THE MORE U CARE.. ^_^
hihi..
Okay then, have a great time.. jgn buang sampah merata2 ya! tc.. wslm ^_^
jum study!

result exam!!!

By : Fiza Chan..!
Assalamualaikum..!!

Haiii dak2 UPM..!! cuti Mid-sem da nak habessss~~~~ ngeeee.. just a reminder~
BTW, have u guys check ur result????
hOw??
well, let see~!First, go to ESMP.UPM.EDU.MY <~ just simply click here ^_^
then, the page will appear like this.then, klik "PENDAFTARAN KURSUS"...then, jeng3~
so, please login to your account.. then, the menu will appear as usual.. for those rarely visit the site, it's something unusual la.:P hihi.. kidding3~
then, go to menu->my daftar-> keputusan ujian semester semasa. just like below~~
if u guys can see, only the result for Hubungan Etnik and Pemakanan had already key in. .. so, only these 2 marks je yg kita dapat tau from smp..^_^
PERINGATAN:: kalau klik kat
memang xdapat....! =P

okeh, anyhow, what ever result yang kita dapat, first, syukur k..
sememangnya apa yang kita dapat adalah sejauh mana usaha kita.. mungkin kita xdapat apa yang disangkakan, bukan bermakna Allah tu xadil tau.. He Love us so much and He test us .. so that we always keep on trying and never give up.. so that we won't easily satisfied with what we already have.. and so that, we'll grow stronger in facing future. ^_^V


Allah tidak membebani seseorang melainkan
sesuai dengan kesanggupannya, Ia mendapat
pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya
dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang
dikerjakannya. (Al-Baqarah : 286) .

AWAS KAMU..!!

By : Fiza Chan..!

perkongsian yg fiza ambil dari sahabat~

Ketika kita masuk ke toilet, bilik mandi, bilik hotel, ruang ganti pakaian, dan lain-lain, seberapa besar anda yakin bahawa cermin yang tergantung di dinding dan kelihatannya seperti cermin biasa itu memang benar-benar cermin biasa, atau sebenarnya itu adalah cermin dua arah (orang di belakang cermin boleh melihat anda, sementara anda tidak dapat melihat mereka).

Banyak tempat di mana orang memasang cermin 2 arah di dalam ruang ganti pakaian wanita, namun tidak menutup kemungkinan juga di ruang ganti lelaki. Adalah sangat sulit untuk secara jelas mengindentifikasi permukaannya hanya dengan melihatnya saja. Saatnyalah kita untuk berhati-hati.

Jadi, bagaimana kita dapat menentukan dengan pasti apakah cermin tersebut adalah cermin biasa atau cermin 2 arah?. Kalau di bilik polis, iaitu di ruang soal siasat, sudah dapat dipastikan cerminnya 2 arah tapi untuk di Public Area do this thing :
LAKUKANLAH TEST SEDERHANA (TEST KUKU JARI)

Letakkan ujung kuku anda di atas permukaan cermin. Jika ada jarak (gap) antara kuku anda dan bayangan kuku anda di cermin, dapat dikatakan bahwa cermin itu adalah cermin biasa (selamat).Tetapi, jika kuku anda terus menyentuh bayangan kuku anda di cermin, hati-hatilah, kerana benda itu adalah cermin 2 arah ! Kerana itu ingatlah selalu, setiap kali anda melihat cermin di tempat-tempat umum seperti disebutkan di atas, lakukanlah "TEST KUKU JARI". Tidak perlu membayar. Mudah dilakukan, dan ini mungkin boleh menyelamatkan anda dari "PERKOSAAN VISUAL" !



Kongsi info: http://www.NurulAmir.com/



Salam Ukhuwah..~ Para wanita : Sila beri tahu teman-teman anda yang lain. Para lelaki: Sila beri tahu isteri, anak perempuan atau teman wanita anda..

pedoman ^_^..

By : Fiza Chan..!
Assalamualaikum..

hi3~
apa khabar readers??? lama x update kan? (sowi nurul, lama fiza x update )well3~
so, today's post is about something MOST important to all MUSLIMAH out there!!!
First, thanks to my Ir. Spongebob for sharing this. really helped. A LOT!!!
have a gud reading moment ya!!!
(sabarlah sikit dalam menelaah ilmu. Sesungguhnya makhluk2 halus disekeliling kita selalu berusaha menghalang kita daripada menuntut ilmu.^_^V.pis!)

  • SOLAT SELEPAS HAID : PERKARA YG DIPANDANG RINGAN.. Pengetahuan Islam kepada sesiapa yang bernama wanita ISLAM!!! Kebanyakkan perempuan/wanita/ muslimah (wanita Islam) tak berapa perasan ATAU lebih malang lagi jika memang tak tahu menahu akan perkara ini... Ilmu Fekah, khususnya BAB HAID yang berkaitan dengan diri wanita itu sendiri amat kurang dikuasai atau difahami secara menyeluruh oleh kebany......akkan wanita Islam...kenapa hal ini boleh terjadi?? Amat susah untuk mencari seorang guru/ustazah/ ...yang betul-betul pakar dalam bab 'Orang-orang Perempuan ini' kecuali terpaksa@mesti dirujuk kepada lelaki/ustaz- ustaz yang bernama LELAKI jugak...(saya rasa ramai yang bersetuju dengan pandangan saya ) Contohnya yang paling simple ; bila ditanya kepada kebanyakkan wanita Islam ; "adakah wajib bagi seorang wanita Islam menqhada'kan solat mereka yang ditinggalkan ketika haid?" pastinya kita akan mendengar jawapan daripada kebanyakkan mereka mengatakan: "alaa...itu soalan mudah jee..bila 'datang period' maka solat tuu tak perlu qadha, yang perlu qadha hanya puasa jee..itulah yang kami belajar sejak mula-mula 'bergelar wanita' dulu" Jika dibuat pantauan nescaya jawapan seperti di ataslah yang akan kita jumpa... Sebenarnya TAK SEBEGITU MUDAH bagi seorang muslimah nak meninggalkan solat mereka walaupun dirinya didatangi haid!!! sekalipun. Hal ini boleh dirujuk di dalam kitab Ihya' Ulumuddin karangan Hujjatul Islam Imam Al-Ghazali yang mashur. Kitab yang padanya ada ilmu yang berkaitan Tasauf dan padanya juga perbahasan Fekah yang luas, inilah bukti kehebatan ulama' terdahulu..

  • Dalam BAB TIGA : " Fi adab Mua'sharah Wama Yujzi Fi Dawamun Nikah..." perkara YANG KETUJUH disebut dengan jelas dalam kitab tersebut : PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN HAID: Penjelasan (bayan) terhadap solat yang perlu diqadha bagi perempuan yang didatangi haid :

  • 1. Jika perempuan dalam keadaan haid mendapati darah haid itu berhenti (dengan melihatnya) sebelum masuknya waktu Maghrib, kira-kira sempat dia solat asar sebanyak satu rakaat, maka baginya wajib qadha solat zohor dan asar.

  • 2. Jika perempuan mendapati darah haidnya kering sebelum masuknya waktu subuh, kira-kira sempat baginya solat Isya' sebanyak satu rakaat, maka wajib baginya qadha solat maghrib dan Isya'. " Dan hal ini (qadha solat yang ditinggalkan semasa haid) adalah sekurang-kurang perkara yang wajib diketahui oleh setiap wanita Islam" (Imam Al-Ghazali) HURAIAN MASALAH :

  • 1. Kenapa perlu diqadha solat Asar dan Zohor? - Kerana perempuan itu hanya menyedari keringnya haid masih dalam waktu Asar, maka baginya wajib solat asar (selepas mandi hadas)

  • 2. Kenapa pula solat Zohor juga perlu diqadha sama? - Kerana di dalam hukum menjama' (menghimpun solat bagi orang musafir) solat Asar boleh dijama' dan diqosarkan bersama solat Zohor. - Kerana kecuaian wanita itu sendiri (dari melihat haidnya kering atau tidak), boleh jadi haidnya sudah kering dalam waktu Zohor lagi, langkah Ihtiyat ( menjaga hukum) maka perempuan itu juga perlu mengqhada solat Zohor.

  • 3. Dalam perkara solat subuh pun sama : -perempuan itu hanya menyedari darah haidnya kering, sebelum masuk waktu subuh, kira-kira sempat solat Isyak satu rakaat (selepas mandi hadas) maka wajib baginya solat Isya' sebab darahnya kering masih dalam waktu Isya'. -Solat Isya' juga boleh dijama' (bagi musafir) dengan solat Maghrib, maka baginya juga perlu diqadha solat maghrib. -Di atas kecuaiannya (tidak betul-betul melihat darahnya kering atau tidak dalam setiap waktu solat) maka boleh jadi darahnya sudah kering dalam waktu maghrib lagi (sebab proses keringnya darah itu berlaku secara perlahan-lahan, mungkin perempuan itu hanya menyedarinya dalam waktu subuh, hakikatnya proses pengeringan itu sudah lama berlaku) -maka langkah ihtiyat (menjaga hukum) maka adalah bagi perempuan itu perlu di qadha juga solat maghribnya.

  • Sila rujuk : Kitab Ihya' Ulumuddin (Jilid ke 2) cetakan Darul Nahwan Nil / Darul Haram Lil Turath, Kaherah. Diharapkan tulisan ini memberi kesedaran kepada seluruh yang bergelar Muslimah untuk lebih mendalami diri mereka dengan ilmu 'Fiqhul Nisa' ini yang berkaitan dengan diri mereka sendiri!!!

TOLONG SEBARKAN KEPADA ORANG LAIN DEMI SAHAM AKHIRAT ANDA !!!


jazakumul

Cinta . . .

By : Fiza Chan..!
Cukuplah cintai dia dalam diam...

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang,
cukuplah cintai dia dalam diam..
kerana diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya,
kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang,
kau tak mahu merosak kesucian dan penjagaan hatinya..
kerana diammu…
itu dapat memuliakan kesucian diri dan hatimu..

jika dia memang bukan milikmu, dengan izin Allah ,
melalui waktu akan menghapus ‘cinta dalam diammu’ itu dengan memberi
rasa yang lebih indah dan orang yang tepat untukmu…
biarkan ‘cinta dalam diammu’ itu menjadi memori tersendiri dan sudut hatimu
menjadi rahsia antara kau dengan Sang Pemilik hatimu…
kerana yakinlah…
Allah akan memberikan ganti yang lebih baik lagi atau mewujudkan mimpimu di kemudian hari..
bersabarlah dalam diammu…

Speak Out guys!

By : Fiza Chan..!

Assalamualaikum..

Whoah, memang lama blog fiza bersawang ..! ngeeee, sowie, kinda busy, lately..
Currently studying for :

"first test of the first semester in the first year of the first university for the first time in my life..
(err, first life??) <(") "


I wonder if every university student live as busy as i am.. huhu.

Today's new post may be simple as i just want to stress on speaking skill. Well, have u ever heard of :
" Everyone can write, but some can speak... "

have u? or haven't u???
In my opinion, yeah, it's true. When discussing about soft skill, one of the main skill that we must own is, communication skill. That is, the way u confront people and speak out. ( am i right??) It doesn't mean, u Got A+++++ for your english paper test, then you can speak very well.. That's only on da paper K..

So, what do we need in order to be able to speak?? (speaking la plakkkk =P)
1- Bravery !
2- People to talk with
3- bravery!
4-bravery !!
5-bravery!!!!

hik3.. in developing something, it must comes from urself rite? so, i was just highlighting the BRAVERY as it plays main role ok!

even you are speaking broken English, nevermind! practice makes perfect doe.. ^_^
Please be supportive! i mean, those who already think their English is Good or perfect, please do not think this world is yours. hik3.. please support those who are still polishing their speaking skill. ( look at me! i'm not gud in english tongue also k. so, don't laugh if i'm typing a very bad article here =P)

Why should we train ourselves to speak english???
Once u get into University, u'll also find foreign student instead of Chinese, And indians.. so, be prepared if they are asking u anything, especially, direction of locations. hehe.

Today, i did met new friend, Somaya. Iranian.. she was finding her way to the nearby cafe. so, she did ask me and my friends about it. Alhamdulillah, she finally can find her way ^_^.
Till we meet again , Somaya ( i think the spelling is Sumaiyah ).. hehe..

Okay, my tension is released..! time for bed ^_^
Nitey everyone.. And future (Ir. Spongebob) =P..!

oh yea! thanks to YES b.band and UPM. Memang laju gila2 line =P
~Alhamdulillah~
Wassalam..

- Copyright © Wings of Words - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -