Most viewed

Archive for November 2011

Tutorial : Doa Akhir Tahun & Awal Tahun ^_^

By : Fiza Chan..!
'only in remembrance of Allah, will your heart find peace'
Ar-Rad 28
Assalamualaikum and salam mesra ^_^..
Things not going so easy lately.. clash meetings, Untouched notes, time constrain, emotional changing, and many more to come.. huhu..
Anyhow, todays post is meant for my 2nd Tutorial which is " Doa Akhir & Awal Tahun" hijrah ^_^
It's already after Asar and almost 7pm.. so, Guesss what??! this is the right time for Doa Akhir Tahun Prayer !!!! Kaifiat dan Fadhilat Bacaan doa ini ialah... :

" Hendaklah dibaca TIGA kali pada akhir
waktu asar hari dua puluh sembilan
atau tiga puluh daripada bulan Zulhijjah.
Maka barangsiapa membaca doa ini daripada waktu
yang telh ditetapkan tersebut maka berkatalah Syaitan
" Kesusahanlah bagiku dan sia-sialah pekerjaanku menggoda
anak2 Adam pada satu tahun ini. "
Maka dibinasakan dengan satu saat jua
dengan sebab membaca doa ini maka
diampunkan Allah sekelian
dosa yang setahun ini"

naaaa, here is the Doa~ :

Bismillaahirrahmaanirraahiim, wa shollalloohu'alaa sayyididinaa muhammaadin wa'alaa aalihi wa shohbihii wa sallama, Alloohumma maa'amiltu fii hadzihis sanati mimmaa nahaitanii'anhu falam atub minhu wa lam tardhohu wa lam tansahu wa hamiltu 'alayya ba'da qudrotika 'uquubati wa da'autanii ilattaubati minhu ba'da jiroo-atii 'alaa ma'shiyatika fa-innii astaghfiruka faghfirlii bifadhlika wa maa'amiltuhu fiiha mimma tardhoohu wa wa'adtanii 'alaihits tsawaba wa as-aluka. Alloohumma yaa kariimu yaadzal jalaali wal ikroomi antaqobbalahu minnii walaa taqtho' rojaa-i minka yaa kiriimu wa shollalloohu 'alaa sayyidinaa muhammadin wa 'alaa aalihi wa shohbihii wa sallama.

"Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Semoga rahmat dan salam Allah tetap tercurahkan kepada junjungan kami Nabi Muhammad teriring keluarga serta sahabat beliau. Wahai Tuhanku, apa yang hamba perbuat sepanjang tahun ini berupa perbuatan perbuatan yang Paduka larang hamba melakukannya, sedangka hamba belum bertaubat dari padanya dan Paduka tidak meridhainya dan tidak melupakannya, dan Padukapun telah menyayangi hamba setelah Padukapun kuasa untuk menyiksa hamba, kemudian Paduka menyeru hamba untuk bertaubat setelah hamba bermaksiat kepada Paduka. Karena itu, hamba mohon ampunan dari Paduka, maka ampunilah hamba dengan Anugerah-Mu. Dan apa yang telah hamba kerjakan ditahun ini adalah berupa perbuatan yang Paduka ridhai dan Paduka janjikan pahala atasnya, Hamba mohon pada-Mu wahai Tuhanku, Dzat Yang Maha Mulia, yang memiliki Kebesaran dan Kemuliaan, agar Paduka terima amalan hamba dan jangan hendaknya Paduka putuskan harapan hamba dari-Mu, wahai Dzat Yang Maha Mulia. Semoga rahmat dan salam Allah tetap tercurahkan kepada junjungan kami Nabi Muhammad teriring keluarga serta sahabat beliau."

sorry, malay version.. gambar yang fiza ade kurang jelas :P insyaAllah boleh rujuk laman sesawang penulis yang ada di luar sana.

Doa awal tahun ?? :

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata "Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan".

Bismillaahirohmaanirrohiim. wa shollalloohu 'alaa sayyidinaa muhammadin wa 'alaa aalihi wa shohbihii wa sallama. Allohumma antal abadiyyul qodiimul awwalu wa 'alaa fadhlikal 'adliimi wujuudikal mu'awwali wahaadza'aamunjadiidun qod aqbala nas-alukal 'ishmata fiihi minasysyaithooni wa auli yaa-ihi wa junuudihi wal 'auni 'alaa haadzihil ammaaroti bissuu-i wal istighooli bimaa yuqorribunii ilaika zulfa yaa dzal jallali wal ikroom. wa shollalloohu 'alaa sayyidinaa muhammadin wa 'alaa aalihi wa shohbihii wa sallama.

"Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Semoga rahmat dan salam Allah tetap tercurahkan kepada junjungan kami Nabi Muhammad teriring keluarga serta sahabat beliau. Wahai Tuhanku, Paduka adalah Dzat Yang Maha Kekal, dahulu dan Awal. Hanya dengan anugrah dan kemurahan-Mu yang agung, telah datang tahun baru. Di tahun ini kami memohon pemeliharaan-Mu dari Syetan, kekasihnya dan balatentaranya, dan kami memohon pertolongan-Mu atas hawa nafsu yang mengajak kepada kejelekan, dan kami memohon kesibukan dengan perbuatan yang dapat mendekatkan diri kami kepada-Mu wahai Dzat yang memiliki kebesaran dan kemuliaan. Semoga rahmat dan salam Allah tetap tercurahkan kepada junjungan kami Nabi Muhammad teriring keluarga serta sahabat beliau."

sElamat beramal ^_^

UPM Eid Adha 1432h ^_^

By : Fiza Chan..!
10 Zulhijjah dah pun berlalu.. skrg nie, jari jemari menaip pada 11 Zulhijjah.. huhu.. raye kedua eh??

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia..
Hari bersejarah buat insan bergelar mahasiswi baharu UPM.. huk3.. first time rasenye, beraya di perantauan, sambil ditemani takbir raya kolej 17 dan masjid besar UPM.. Kpd mama, along, aby, and tikah yg duk stalk2 adik punya blog, menantikan update raya drpd adek kesayangan hangpa, sori nohh, hr nie p potong daging .. esok ade senior buat makan2 sket.. ni baru nak update, sebelum mata terlelap dibuai mimpi Eid Adha.. hihi..

Malam raya : huu, sayu rasenye, mengiringi takbir di surau Khulafa' Arr-Rashidin, kolej 17... Tapi, tetap semangat! perghh..! turun main basketball siap! sampai luke skit kat mata akibat eksiden ngan bola keranjang tuh.. ha ha..

Pagi raya :New venue untuk solat sunat Eid Adha kali nie.. hehe.. macam biasa, xlengkap hari raya kalau x posing!! klik3!!
Me ( fiza in grey ), Tima in pink, Kak Siti next to pink :P

hAaaaaaa, next one, hangpa mesti x berkesempatan buat kat kedah.. nak tau apa dia??? ni haaa~
beraya bersama International students and foreigner~~~ weeee...! comel kan yg warna kelabu tu?? hihihi..oke, time to say tata to masjid UPM.. tataaa~~~

alamakk, tringin lemang plakk.. haaaa, bermulalah pencarian lemang.. jauhh punya menjelajah, akhirnya sampai kat tempat yg jual lemang.. alaa, agak kalut sikit , tkut tertinggal bas.. jadi, x ingat nak amik gambar mak cik lemang..

" sowi ye mak cik, x dpt glamerkan mak cik dalam post kali nie.. tp, lemang mak cik memang byk membantu! "


yUmmy~~~
venue : bilik tv blok B

alhamdulillah, tercapai hasrat nak mam lomang.. huuu... lomang bandor, memang berbeza dgn lomang kampung.. ^_^.
aish, boleh pulakk terlena tgk crita sedih kat bilik tv smlm,, huhuhu... tp, mungkin sbb keletihan menyempurnakan misi mencari lemang, jd kami ter-lelap sat kat sana. xpa2, da bangun dahh~

Petang hari diisi dengan aktiviti riadah yang xseberapa.. hoho, turun makan angin la plakk nohh~ Adoii, lapar nasi ... huk3, kafe tutup.. Alhamdulillah, satu lagi hasrat tercapai bila kak Siti bawa kami cross jambatan gantung menuju ke Hosp serdang dari Fakulti.. ngeee, bestnye.. tinggi!! Baru fiza dapat tau yang kat sana ada taman gantung.. cantekkk!!! nanti kalau dtg hosp serdang, fiza bawa pegi ye kengkawan. (ceh, confident jek :P)

Nasib kurang baik, kafe kat Hosp pun da tutup sudaaa .. aiyakk, makan angin sungguh la kiranya.. :P tp, ade lg 1 destinasi.. Menuju ke rumah kakak senior! Oh yeah, jum potong daging! so, dipendekkan crita, daging siap dipotong, dinner siap dimakan.. hehehe.. Esok, ( or, lebih tepat kalau kata, siang nanti ), Ade event kecil2an ..insyaAllah, barbeku!! so, fiza nak off to bed dlu k.. esok nak pakai tenaga banyak, especially.... tenaga mengunyah! wahaha! yum3.. Okeylah, mcmtula beraya diperantauan.. eventhough famili jauh nun di kedah, tapi kalian semua sentiasa dalam ngatan tulus ikhlas.. DIA yang menyatukan kita. adk saaaayang hangpa semua !

Sehingga menge-post lagi next time ^_^. selamat hari raya EidulAdha.. Jangan sedih2.. Jum kita rayaaa! .. Oh, sebelum fiza minta permisi, Nk ucap thanks A lot kepada Kakak senior, kak Ari, Kak Sya, Kak Fina, Dan kawan2 yang bermurah hati bagi kami tumpang menjamu selera dirumah kalian.. Jasamu dikenang sepanjang hayat, insyaAllah..

Assalamualaikum ^_^


Tutorial : Solat sunat AidilAdha ???

By : Fiza Chan..!

Assalamualaikum dan salam Aidiladha~

Ada pernah ter-tanya dalam diri x? ade ek solat sunat AidilAdha?? humm, biasalah tu, manusia sering lupa sesuatu yang dah lama ditinggalkan.. ^_^ xpe2, jgn rendah diri k.. Post kali nie, tntg panduan nak solat esok pg.^_^. harap membantu ^_^.

Panduan ringkas:

(1) Takbiratul ihram ( Allahu akbar ) - Niat solat:

Lafaz niat. " Sahaja aku solat sunat Aidil Adha dua rakaat kerana Allah Taala" ( untuk solat seorang diri ).

" Sahaja aku solat sunat Aidil adha dua rakaat makmum kerana Allah Taala" (jika ikut imam).

" Sahaja aku solat sunat Aidil Adha dua rakaat jadi imam kerana Allah Taala" ( jika jadi imam).

Niat ini hendaklah dilakukan semasa takbiratul ihram iaitu sekadar lintasan di hati lafaz tersebut. Untuk memudahkan niat , sebelum takbitratul ihram kita hendaklah membuat lintasan terlebih dahulu di dalam hati akan lafaz niat itu.

(2) Membaca doa iftitah.

(3) Kemudian takbir 7 kali yang diselangselikan dengan tasbih sebanyak 6 kali.

(4) Membaca fatihah dan surah al. Akla.

(5) Rukuk dan sujud seperti biasa.

(6) Iktidal dan berdiri betul ( rakaat kedua ) takbir 5 kali yang diselangselikan dengan tasbih 4 kali.

(7) Membaca fatihah dan surah al.Ghasyiyah.

(8) Rukuk, sujud dan membaca tahiyat akhir seperti biasa.

(9) Memberi salam.

(10) Disunatkan takbir hari raya sebelum berdoa

(11) Membaca dua Khutbah. ( sekiranya bersolat secara berjamaah )

Peringatan:

(a) Kalau imam telah berhenti takbir/bertasbih makmum hendaklah berhenti, begitu juga kalau imam terlebih takbir, makmum tidak perlu ikut sebaliknya menunggu.

(b)Takbir Hari Raya Aidil Adha disunatkan mulai malam hari raya (10hb. Zulhijjah ) sehinggalah selepas solat Asar ( 13hb. Zulhijjah ).

(c) Bacaan surah al.Akla dan al.Ghasyiyah boleh diganti dengan surah lain, sekiranya tidak menghafaz ayat tersebut. ( tidak boleh buat semua, jangan tinggal semua )

(d) Orang yang terpaksa bertugas pada hari raya , disyorkan melaksanakan ibadat ini secara bersendirian, jangan biarkan ia berlalu begitu sahaja kerana ibadat ini hanya dapat dilakukan setahun dua kali sahaja. ( Aidil Fitri dan Aidil Adha )

Actually, fiza refer kepada blog sahabat se-Islam nie.. jadi, sila klik link ini untuk panduan selanjutnya ^_^

~> JOM ULANGKAJI <~


~sYukran ^_^~

Busy kah semua Orang???

By : Fiza Chan..!
~ stelah disusun menggunakan khidmat planner PMIUPM~

Assalamualaikum, salam satu foodnatic.. (ecece, nak gtau yang ni budak foodnatic la tu :P)

"Sesungguhnya menjadi seorang pelajar itu xkan boleh lari daripada assignmentS, dan menjadi seorang pemimpin itu tidak pula boleh lari daripada tugas2 dan amanah. Mau diingatkan disini, kita semua adalah pemimpin kepada diri sendiri.. "
Kata-kata fiza sendiri =P

Astaghfirullahal'azim..
Buat pertamanya, marilah sama-sama kita beristighfar walaupun satu kali. Kenapa?? Mungkin ada masa-masanya, kita terkeluh, ter-complain, dan ter yang sewaktu dengannya tatkala kita didatangi dengan bermacam-macam tugasan dalam kita meniti saki baki hari kita masih bernafas. Kita hanyalah manusia, ciptaan Maha Esa yang compleks, yang sering kali melakukan kesilapan.

Phewww, nampaknye sudah agak pack aktiviti untuk semester nie.. Jantung dan hati ni dah mula merasakan suatu tekanan dan rasa gelisah bila memikirkan hal tugasan dan study dlm masa yang sama.. bila mau study? mcm mana nak siapkan tugasan secepatnye?? haaa, terkelu kejap.

Tapi, seringkali fiza teringat akan perkongsian oleh 'Amirah' surau Khulafa' Ar-Rashidin, sewaktu di perjumpaan AJK surau hari tue;

" Kalau amanah itu diberikan kepada kita, InsyaAllah, Allah akan permudahkan urusan kita.."

InsyaAllah, insyaAllah... Have faith in Him~

Para readers sekalian,
mungkin ade yg berpendapat bahawa post di blog ini hanyalah sekadar cerita hidup seharian insan bernama Nur Hafizah.. Sememangnya ia nampak sedemikian, namun, insyaAllah, ade input2 yang sangaaattt ingin fiza kongsi dan sampaikan.. moga apa yang diselit sikit2 tu, dapat dijadikan pedoman bersama.. ade ape2, Share2 pendapat di sini yek!

hihi, agak skema post kali nie, tapi ape yang penting????? Input yang mau disampaikan ^_^.
Thanks for your time reading this new post. Apa crita hidup anda semua skrg?? busy kah?? jom kita pakat komen di sini! ^_^

Wslm~

- Copyright © Wings of Words - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -