Most viewed

Posted by : Fiza Chan..! Saturday, March 31, 2012


this is for 29 March 2012's post. ^_^

Assalamualaikum..

hmm, actually i should have posted this few days ago. but anyway, better late than never.. :P

Alhamdulillah, forum "Salahkah Aku Bercinta" with 4 gorgeous panel+moderator was totally awesome..! Plus, sweet n famous couple together being the PAnel, awww.. best forum i ever had.. hihi.. who are they??
Dewan Kuliah Utama was totally full ...!! sampai separuh penonton sanggup duduk atas tangga2 dewan.. Alhamdulillah, semoga majlis2 ilmu yang akan datang turut akan mendapat sambutan yang sebegitu hebatnya. inshaAllah.

so, the input?? well, cinta x salah.. Yang penting, mengikut syariat Islam. kita nak bina hubungan sebelum kahwin, atau selepas berkahwin?? kebiasaannya, bercinta selepas kahwin itulah yang paling indah. Lagi indah kerana diredhai Allah SWT..

Satu topik yang disentuh oleh imam muda Hassan, mengenai "Nikah Khitbah" atau "Nikah Gantung". Nikah gantung?? gantung mcm mane tuh?? Oleh sebab masa yang sangat mencemburui, sikit je info tntang nikah gantung nie..

Nikah gantung sekarang ni adalah trend, muda mudi, yang tengah belajar dan sebagainya. Sebenarnya, prosedurnya sama sahaja seperti nikah yang biasa kita tgk. Ada maharnya. Cuma atas persetujuan kedua-dua pihak pasangan ini tak tinggal sebumbung atas sebab-sebab tertentu, sepertinya, Belajar. Namun, si isteri dan si suami harus tahu menjaga adab2 pergaulan dengan orang sekeliling.

So, dah nama nikah, maknanya, sudah halal bagi sesebuah pasangan itu untuk bersentuhan apatah lagi seterusnya. Nikah gantung sebenarnya salah satu cara untuk sesebuah pasangan itu mengelakkan dari melakukan dosa yang sia-sia. Macam mana ngan nafkah????

Menurut pendapat ulama'2, selagi mana mereka tidak tinggal sebumbung, maka, tidak perlu diberi nafkah. itupun mengikut persetujuan kedua-dua belah pihak. cuma, jika masih belum tinggal sebumbung, maka nafkah itu xpe kalau x beri pun.. Ape2pun, atas persetujuan kedua-dua belah pihak. bukankah kita harus bertoleransi dalam perhubungan?? :)

so, habis crita bab nikah gantung nih.. actually, fiza nak sangat semua readers turut menyaksikan forum tu mcm mane yang fiza tgk. banyak sangat input yang boleh kita amik. inshaAllah, kalau video forum diuploadkan, fiza share link yek. InshaAllah..

Few great moments yang sempat fiza rakam :P

lepas ni ape pulak yek event yang sangat menarik Kolej 17 nak anjurkan. haaa, rugi x datang..
^_^..

so, today is 31st or March. Do you guys know that today is the Earth Day?? tonight will be the earth Hour..! so, remember to put off the lights.. hehe.

Today's Batik Canting session was really interesting. All of us (my group) can already start to canting on the fabric. tADaaa, my batik's motif..!

Before..and After..

Terribly sad because my Canting is not very well. Something must have been stuck in it.. Haiyoo, See, i didn't manage to finish it by today.. But anyway, quite cute eyh?? :P
da meaning? Teddy bersama guitar ^_^. part teddy tu, tetibe jek idea dari kawan yang dok sebelah time lukis motif.. ish2, tah pape.. :P

Batik canting is one of the interesting thing to learn, really. ^_^.

tomorrow got TITAS test. so, I better get studying now..! have great days everyone ^_^
Assalamualaikum..

p/s: naaa minta tolong skit lehh?? jemput klik nuffnang kat sebelah kanan blog yek ^_^.
tenkiu readers..!

2 Responses so far.

  1. chumut says:

    first of all, great sharing!
    secondly, it is 31st :)
    great sharing will leave great impact with good writing :D

    love,
    along

- Copyright © Wings of Words - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -