Most viewed

Posted by : Fiza Chan..! Wednesday, June 1, 2011

Assalamualaikum, salam perpaduan!

Alhamdulillah hr ni Allah memberi kesempatan untuk fiza berblog.. rindu sgt nak menulis. tatkala sibuk dengan tugas2 sebagai seorang anak, terkadang terlintas difikiran akan topik2 apa yang mahu ditulis, untuk perkongsian di teratak “sayap2 kata” .. tp, lupa nak catat, so, ibaratkan menulis di pasir pantai, kemudian hilang ditiup bayu~ “ecece, nak berkias , tp x pandai. “

 

isu yang fiza nak bincangkan atau berkongsi pendapat kali ini adalah mengenai “ memberi respons yang baik”

 

respons ni sebahagian daripada komunikasi dalam kehidupan seharian. ade yang bertanya, ade pula la yang menjawab..  pernah tak kiter renung sejenak, adakah kita telah menjadi pemberi response yg baik??

 

kadang2 kan, kita dibelenggu kemurungan, dikelilingi masalah, membuatkan kita ‘bad mood’. then ade rummate, or kwn yang ceria bertanya soalan dengan penuh keriangan.

 

“ awak2, da mkn lum? nak mkn skali x? ngeee…”

“ humm, dah.. =( “

 

bila ditanya tentang , ape prob, tarik muka masam.. aiyo bro, sis, jgnla keadaan yang kawal diri, bahkan biar anda yg control keadaan. fza berkongsi di sini bukan ape, banyak kes yang melibatkan fiza sendiri, agak terkilan dengan sikap rakan sekeliling. maaf untuk berkata, cuba mahu mengajak kita yang dah besar panjang nie, bersikap lebih terbuka..

same thing goes to, “ when you want people to understand you. you must make them, let them understand”

- Copyright © Wings of Words - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -