Most viewed

Posted by : Fiza Chan..! Monday, July 25, 2011

Assalamualaikum.. salam cEria!

pOst kali nie berkisarkan tentang, permohonan PTPTN.. ehehe, formal plak.. mcm nie, maybe ada diantara kita da muak da tgk requirement2.. yang Uni la, ptptn la, biasiswa lah.. mcm2.. HoNestly, fiza pun da mcm x larat nak tgk.. pk2, mcm nak biar je masa berlalu ..

" uish, mane leh gtu fiza sayang OoI!!!. hang da besaq, semua kne wat sendiri..."

sO, back to our tOpic..

befOre memohon
  1. bli nO Pin RM 5.00, kat bsn ~> PTPTN nye pin (sah untuk 6 bulan)
  2. bUka akaun mengikut IPTA/IPTS Linkmasing2.. UPM pakai CIMB tau! ^_^
----------------------------------------------------------------------------------------------
Nak Mohon ???

  1. klik cnIe.. ~> POHON PTPTN
  2. masukkan lah maklumat yg tertera pada slip belian No Pin untUk daftar kali pertama..
----------------------------------------------------------------------------------------------
Dokumen2 ??
  1. salinan permohonan ( bila dah submit kot, print sbg bukti )
  2. salinan kAd pengenalan (muka depan + belakang )
  3. salinan sijil SPM kite jame2 dulu tuh~ (ni bg sape yg xlebih 2 tahun dari tahun exam)
  4. salinan surat tawaran IPT. ( kalau cetak sendiri, kne sahkan dr pihak IPT masing2)
  5. Salinan muka buku akaun bank
  6. salinan Transkrip kelulusan yg terbaru.. ( mcm fiza nie, Transkrip Matrik ler~)
  7. salinan slIp gaji (ketika permohonan dikemukakan-PENJAGA/PEMOHON/PASANGAN PEMOHON)
  8. Salinan surat pengesahan (kalau trima bantuan drpd jabatan Kebajikan
  9. 2 keping Setem Hasil yg bernilah RM10.00 stiap satu..
( SeeeMUaNya 1 salinan .. except for setem hasil ler~ ^_^)
----------------------------------------------------------------------------------------------

Okeh, stakat yAng diatas nie hanya untuk pemohon tahun pertama semester 1 bagi tiap2 IPT.. bagi yg nak mohon semester 2 dan keatas.. anda kne sertakan dOkumen sokongan.. x banyak.. ni je haa~
  1. SALINAN surat pengesahan masih belajar (semester semasa) dari IPT masing2. (perlu disahkan tau)
  2. SALINAN keputusan exam semester sebelumnya
tadaaa...! ade ape2 pertanyaan, sila tinggalkan comment or jejak anda ye~

2 Responses so far.

  1. atien says:

    lepas tu. semua dokumen ni nk kena hantar mane nanti?

  2. Atien : okeh, menurut kakak dan kwn2, nanti pihak ptptn akan datang ke U tau.. untuk setel semua dokumen2.. stakat ni, itu dalam pengetahuab fiza.. ^_^ tq for following.. nanti fiza follow balik yer..

- Copyright © Wings of Words - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -