Most viewed

Archive for 2011

Study week~

By : Fiza Chan..!
Salam'alaiyk..

I would say, A week is not enough..~! hihi.. But, if given more than a week, most of da people would ask for less. why?? can't stand of facing all those white papers, colourful highlighters, thick tingling books and... haa.. you guys know..

Too much of pressure within this one whole week. But, there are some of funny things too.. well, that's life rite? Couples of days a go i got to know more of this person, and also, i got some misunderstanding with another.. again, i'm hoping for things to be back to normal again and just forget that 'tiny mini miney more' thinggg.. hihihi..

Few days more to go before my "first paper of my first final exam for my first semester in the first year of my UPM life.." i'm struggling to get dean as i've dreamed for it quite long tyme.. before i enter university. but ' em.. today is kinda disappointing as, the result for one of the subjects taken this semester had released..
Oww my gudness... i did cried for this .. but, accepting is more likely to be the best option. Maybe my effort isn't enough for me to get better. but, what HE had gave is is truly the best. aite??
rite now, taking break with blogging , and facebook-ing.. later i should be back to studying and give my best shot for this coming final exam.. Thanks Allah for giving me strength to still studying and gud health ( just recover from severe exhausted, kikiki ). thanks Along for ur support. Luv You for a thousand years and more..! and Thanks ya Allah, Alhamdulillah, You're Always with me..

Enough of complaining, enough of crying, and start to be positive again..! rite no, i'm hungry for nasi....~~~!! grrr.. huhuhuh..

take care, minna San ..!
Assalamualaikum..

jOm tawan dunia~!

By : Fiza Chan..!

Assalamualikum.
hAi sumerrr~! guest what, fiza g hiking at broga hill td.. perghh mantap arrr...~!
berangin habes kat puncak dia. mcm lam citer hindustan lak.. ^_^ you guys better try..~!
kAlau broga leh tawan, insyaAllah paper final nnti boleh go through ^_^ please pray for my final exam.. ~! thanks..
Tag : , ,

BaktiSiswa-MSM: Perkampungan Bakti Putra

By : Fiza Chan..!

Assalamualaikum...
Hari ni fiza curi masa skett untuk update blog yang dah lama rindu fiza untuk di-updatekan ^_^.
Sambil2 tue, mengambil kesempatan xde kelas Kenegaraan Malaysia hari nie.. knape? kerananya- sudah tamat lesson kenegaraan untuk semester nie.. Alhamdulillah. tapi, exam-nye mcm mana pulak erk? huhu..

Ingat lagi x?
Alhamdulillah skali lagi sebab, tamat dengan jayanya program yang dirancang .. fiza pun dapat family angkat tau.. there you go ^_^..
Manja sangat adk bongsu tue, jami'ul khoir namanye.. tgk2, siap dibulinye lagi haaa..
Kebanyakan orang disana berdarah JAWA.. jadi, kat rumah tue, asyik dengar diorang berbahasa jawa.. adehh, rugi sgt x sempat belajar.. Ayah angkat fiza Pak imAm kat sana tau ^_^. Mak angkat pulak, ade buka kedaii makan kat sana..

Tanjung Karang really is a nice place.. i'm not intend to write ,much because, people likes to view piccas rather than words.. rite3??? hihi..

Photobucket

Please visit this link for more piccas ^_^

FacebOok album^_^..
(sebenarnye, ade byk lagi.. ^_^)

Syurkan 'ala Visit~!
Tag : , ,

What a gloomy day~

By : Fiza Chan..!

~ketinggalan bas :10/12/11<~ hehehe.

Assalamualaikum, readers~

Kalau sebelum2 nie asyik sebut tntg busy, haaa.. lumrah hidup di Universiti agaknye :P

Baru2 nie fiza attend interview for a camp. adehh, nak pegi camp pun kne interview ka? Well, they just wanna pick the best from the best, so.... It's okeylah.. It's just, interview really freak me out.. Facing about 11 people in that creepy meeting room makes me feel freaking nervous . i'm kinda not sure how was my presentation once i stepped out from that room.. But, it really give me new experience . like abg Wan said :

" Ni baru interview kecil, nanti kalau nak kerje, ade lg interview.. "

oke2, fiza faham, abg wan ^_^ tenkiu..

Harapan? well, if Allah gives me the opportunity to be one of the campers, ALHAMDULILLAH..

Sabtu, 10/12/11 really is gloomy day for baksis.

it's the day where all the unit has to present their work and effort. They must convince our face that their job is reaching 90% almost finished. Unit? Fasi? well3.. there you go.. :
see? cantik x?? hihi, thanks to unit publisiti for producing this cool poster ^_^.
My baksis group, 33, combining with group 28, and 30, and in collaboration with Mahasiswa Satu Malaysia will be organizing our mega project .

Program Bakti Siswa-Mahasiswa Satu Malaysia: Perkampungan Bakti Putra.

it's a big event and me and my friends are actually new to this.. maybe some has already have this experience but, most of us doesn't. During the presentation, there are some who shed their tears , angry and scared (maybe). why? they were pressured by the faci and pengarah projek. I'm not blaming on anyone. i do understand the reason they act like that. It's to make sure that all the preparation are goin well, plus, everyone do their job. Not just depending on the leader of each unit to work.

To all my friends, u guys have done your best. it's just, there are certain things we do not see. and through last baksis session, we can overcome all those small thinggs that we miss. be strong because there are a lots of things bigger that you guys will be faced. take this as ur precious experience and use it in future. don't easily get angry when people are correcting you. ^_^.

EVERY OBSTACLE IS A STEPPING STONE TO SUCCESS..!

Jom kita berusaha sampai berjaya..!
to all readers, please pray for our success.. ^_^ thanks a lot..

wassalam..

Tutorial : Doa Akhir Tahun & Awal Tahun ^_^

By : Fiza Chan..!
'only in remembrance of Allah, will your heart find peace'
Ar-Rad 28
Assalamualaikum and salam mesra ^_^..
Things not going so easy lately.. clash meetings, Untouched notes, time constrain, emotional changing, and many more to come.. huhu..
Anyhow, todays post is meant for my 2nd Tutorial which is " Doa Akhir & Awal Tahun" hijrah ^_^
It's already after Asar and almost 7pm.. so, Guesss what??! this is the right time for Doa Akhir Tahun Prayer !!!! Kaifiat dan Fadhilat Bacaan doa ini ialah... :

" Hendaklah dibaca TIGA kali pada akhir
waktu asar hari dua puluh sembilan
atau tiga puluh daripada bulan Zulhijjah.
Maka barangsiapa membaca doa ini daripada waktu
yang telh ditetapkan tersebut maka berkatalah Syaitan
" Kesusahanlah bagiku dan sia-sialah pekerjaanku menggoda
anak2 Adam pada satu tahun ini. "
Maka dibinasakan dengan satu saat jua
dengan sebab membaca doa ini maka
diampunkan Allah sekelian
dosa yang setahun ini"

naaaa, here is the Doa~ :

Bismillaahirrahmaanirraahiim, wa shollalloohu'alaa sayyididinaa muhammaadin wa'alaa aalihi wa shohbihii wa sallama, Alloohumma maa'amiltu fii hadzihis sanati mimmaa nahaitanii'anhu falam atub minhu wa lam tardhohu wa lam tansahu wa hamiltu 'alayya ba'da qudrotika 'uquubati wa da'autanii ilattaubati minhu ba'da jiroo-atii 'alaa ma'shiyatika fa-innii astaghfiruka faghfirlii bifadhlika wa maa'amiltuhu fiiha mimma tardhoohu wa wa'adtanii 'alaihits tsawaba wa as-aluka. Alloohumma yaa kariimu yaadzal jalaali wal ikroomi antaqobbalahu minnii walaa taqtho' rojaa-i minka yaa kiriimu wa shollalloohu 'alaa sayyidinaa muhammadin wa 'alaa aalihi wa shohbihii wa sallama.

"Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Semoga rahmat dan salam Allah tetap tercurahkan kepada junjungan kami Nabi Muhammad teriring keluarga serta sahabat beliau. Wahai Tuhanku, apa yang hamba perbuat sepanjang tahun ini berupa perbuatan perbuatan yang Paduka larang hamba melakukannya, sedangka hamba belum bertaubat dari padanya dan Paduka tidak meridhainya dan tidak melupakannya, dan Padukapun telah menyayangi hamba setelah Padukapun kuasa untuk menyiksa hamba, kemudian Paduka menyeru hamba untuk bertaubat setelah hamba bermaksiat kepada Paduka. Karena itu, hamba mohon ampunan dari Paduka, maka ampunilah hamba dengan Anugerah-Mu. Dan apa yang telah hamba kerjakan ditahun ini adalah berupa perbuatan yang Paduka ridhai dan Paduka janjikan pahala atasnya, Hamba mohon pada-Mu wahai Tuhanku, Dzat Yang Maha Mulia, yang memiliki Kebesaran dan Kemuliaan, agar Paduka terima amalan hamba dan jangan hendaknya Paduka putuskan harapan hamba dari-Mu, wahai Dzat Yang Maha Mulia. Semoga rahmat dan salam Allah tetap tercurahkan kepada junjungan kami Nabi Muhammad teriring keluarga serta sahabat beliau."

sorry, malay version.. gambar yang fiza ade kurang jelas :P insyaAllah boleh rujuk laman sesawang penulis yang ada di luar sana.

Doa awal tahun ?? :

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata "Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan".

Bismillaahirohmaanirrohiim. wa shollalloohu 'alaa sayyidinaa muhammadin wa 'alaa aalihi wa shohbihii wa sallama. Allohumma antal abadiyyul qodiimul awwalu wa 'alaa fadhlikal 'adliimi wujuudikal mu'awwali wahaadza'aamunjadiidun qod aqbala nas-alukal 'ishmata fiihi minasysyaithooni wa auli yaa-ihi wa junuudihi wal 'auni 'alaa haadzihil ammaaroti bissuu-i wal istighooli bimaa yuqorribunii ilaika zulfa yaa dzal jallali wal ikroom. wa shollalloohu 'alaa sayyidinaa muhammadin wa 'alaa aalihi wa shohbihii wa sallama.

"Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Semoga rahmat dan salam Allah tetap tercurahkan kepada junjungan kami Nabi Muhammad teriring keluarga serta sahabat beliau. Wahai Tuhanku, Paduka adalah Dzat Yang Maha Kekal, dahulu dan Awal. Hanya dengan anugrah dan kemurahan-Mu yang agung, telah datang tahun baru. Di tahun ini kami memohon pemeliharaan-Mu dari Syetan, kekasihnya dan balatentaranya, dan kami memohon pertolongan-Mu atas hawa nafsu yang mengajak kepada kejelekan, dan kami memohon kesibukan dengan perbuatan yang dapat mendekatkan diri kami kepada-Mu wahai Dzat yang memiliki kebesaran dan kemuliaan. Semoga rahmat dan salam Allah tetap tercurahkan kepada junjungan kami Nabi Muhammad teriring keluarga serta sahabat beliau."

sElamat beramal ^_^

UPM Eid Adha 1432h ^_^

By : Fiza Chan..!
10 Zulhijjah dah pun berlalu.. skrg nie, jari jemari menaip pada 11 Zulhijjah.. huhu.. raye kedua eh??

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia..
Hari bersejarah buat insan bergelar mahasiswi baharu UPM.. huk3.. first time rasenye, beraya di perantauan, sambil ditemani takbir raya kolej 17 dan masjid besar UPM.. Kpd mama, along, aby, and tikah yg duk stalk2 adik punya blog, menantikan update raya drpd adek kesayangan hangpa, sori nohh, hr nie p potong daging .. esok ade senior buat makan2 sket.. ni baru nak update, sebelum mata terlelap dibuai mimpi Eid Adha.. hihi..

Malam raya : huu, sayu rasenye, mengiringi takbir di surau Khulafa' Arr-Rashidin, kolej 17... Tapi, tetap semangat! perghh..! turun main basketball siap! sampai luke skit kat mata akibat eksiden ngan bola keranjang tuh.. ha ha..

Pagi raya :New venue untuk solat sunat Eid Adha kali nie.. hehe.. macam biasa, xlengkap hari raya kalau x posing!! klik3!!
Me ( fiza in grey ), Tima in pink, Kak Siti next to pink :P

hAaaaaaa, next one, hangpa mesti x berkesempatan buat kat kedah.. nak tau apa dia??? ni haaa~
beraya bersama International students and foreigner~~~ weeee...! comel kan yg warna kelabu tu?? hihihi..oke, time to say tata to masjid UPM.. tataaa~~~

alamakk, tringin lemang plakk.. haaaa, bermulalah pencarian lemang.. jauhh punya menjelajah, akhirnya sampai kat tempat yg jual lemang.. alaa, agak kalut sikit , tkut tertinggal bas.. jadi, x ingat nak amik gambar mak cik lemang..

" sowi ye mak cik, x dpt glamerkan mak cik dalam post kali nie.. tp, lemang mak cik memang byk membantu! "


yUmmy~~~
venue : bilik tv blok B

alhamdulillah, tercapai hasrat nak mam lomang.. huuu... lomang bandor, memang berbeza dgn lomang kampung.. ^_^.
aish, boleh pulakk terlena tgk crita sedih kat bilik tv smlm,, huhuhu... tp, mungkin sbb keletihan menyempurnakan misi mencari lemang, jd kami ter-lelap sat kat sana. xpa2, da bangun dahh~

Petang hari diisi dengan aktiviti riadah yang xseberapa.. hoho, turun makan angin la plakk nohh~ Adoii, lapar nasi ... huk3, kafe tutup.. Alhamdulillah, satu lagi hasrat tercapai bila kak Siti bawa kami cross jambatan gantung menuju ke Hosp serdang dari Fakulti.. ngeee, bestnye.. tinggi!! Baru fiza dapat tau yang kat sana ada taman gantung.. cantekkk!!! nanti kalau dtg hosp serdang, fiza bawa pegi ye kengkawan. (ceh, confident jek :P)

Nasib kurang baik, kafe kat Hosp pun da tutup sudaaa .. aiyakk, makan angin sungguh la kiranya.. :P tp, ade lg 1 destinasi.. Menuju ke rumah kakak senior! Oh yeah, jum potong daging! so, dipendekkan crita, daging siap dipotong, dinner siap dimakan.. hehehe.. Esok, ( or, lebih tepat kalau kata, siang nanti ), Ade event kecil2an ..insyaAllah, barbeku!! so, fiza nak off to bed dlu k.. esok nak pakai tenaga banyak, especially.... tenaga mengunyah! wahaha! yum3.. Okeylah, mcmtula beraya diperantauan.. eventhough famili jauh nun di kedah, tapi kalian semua sentiasa dalam ngatan tulus ikhlas.. DIA yang menyatukan kita. adk saaaayang hangpa semua !

Sehingga menge-post lagi next time ^_^. selamat hari raya EidulAdha.. Jangan sedih2.. Jum kita rayaaa! .. Oh, sebelum fiza minta permisi, Nk ucap thanks A lot kepada Kakak senior, kak Ari, Kak Sya, Kak Fina, Dan kawan2 yang bermurah hati bagi kami tumpang menjamu selera dirumah kalian.. Jasamu dikenang sepanjang hayat, insyaAllah..

Assalamualaikum ^_^


Tutorial : Solat sunat AidilAdha ???

By : Fiza Chan..!

Assalamualaikum dan salam Aidiladha~

Ada pernah ter-tanya dalam diri x? ade ek solat sunat AidilAdha?? humm, biasalah tu, manusia sering lupa sesuatu yang dah lama ditinggalkan.. ^_^ xpe2, jgn rendah diri k.. Post kali nie, tntg panduan nak solat esok pg.^_^. harap membantu ^_^.

Panduan ringkas:

(1) Takbiratul ihram ( Allahu akbar ) - Niat solat:

Lafaz niat. " Sahaja aku solat sunat Aidil Adha dua rakaat kerana Allah Taala" ( untuk solat seorang diri ).

" Sahaja aku solat sunat Aidil adha dua rakaat makmum kerana Allah Taala" (jika ikut imam).

" Sahaja aku solat sunat Aidil Adha dua rakaat jadi imam kerana Allah Taala" ( jika jadi imam).

Niat ini hendaklah dilakukan semasa takbiratul ihram iaitu sekadar lintasan di hati lafaz tersebut. Untuk memudahkan niat , sebelum takbitratul ihram kita hendaklah membuat lintasan terlebih dahulu di dalam hati akan lafaz niat itu.

(2) Membaca doa iftitah.

(3) Kemudian takbir 7 kali yang diselangselikan dengan tasbih sebanyak 6 kali.

(4) Membaca fatihah dan surah al. Akla.

(5) Rukuk dan sujud seperti biasa.

(6) Iktidal dan berdiri betul ( rakaat kedua ) takbir 5 kali yang diselangselikan dengan tasbih 4 kali.

(7) Membaca fatihah dan surah al.Ghasyiyah.

(8) Rukuk, sujud dan membaca tahiyat akhir seperti biasa.

(9) Memberi salam.

(10) Disunatkan takbir hari raya sebelum berdoa

(11) Membaca dua Khutbah. ( sekiranya bersolat secara berjamaah )

Peringatan:

(a) Kalau imam telah berhenti takbir/bertasbih makmum hendaklah berhenti, begitu juga kalau imam terlebih takbir, makmum tidak perlu ikut sebaliknya menunggu.

(b)Takbir Hari Raya Aidil Adha disunatkan mulai malam hari raya (10hb. Zulhijjah ) sehinggalah selepas solat Asar ( 13hb. Zulhijjah ).

(c) Bacaan surah al.Akla dan al.Ghasyiyah boleh diganti dengan surah lain, sekiranya tidak menghafaz ayat tersebut. ( tidak boleh buat semua, jangan tinggal semua )

(d) Orang yang terpaksa bertugas pada hari raya , disyorkan melaksanakan ibadat ini secara bersendirian, jangan biarkan ia berlalu begitu sahaja kerana ibadat ini hanya dapat dilakukan setahun dua kali sahaja. ( Aidil Fitri dan Aidil Adha )

Actually, fiza refer kepada blog sahabat se-Islam nie.. jadi, sila klik link ini untuk panduan selanjutnya ^_^

~> JOM ULANGKAJI <~


~sYukran ^_^~

Busy kah semua Orang???

By : Fiza Chan..!
~ stelah disusun menggunakan khidmat planner PMIUPM~

Assalamualaikum, salam satu foodnatic.. (ecece, nak gtau yang ni budak foodnatic la tu :P)

"Sesungguhnya menjadi seorang pelajar itu xkan boleh lari daripada assignmentS, dan menjadi seorang pemimpin itu tidak pula boleh lari daripada tugas2 dan amanah. Mau diingatkan disini, kita semua adalah pemimpin kepada diri sendiri.. "
Kata-kata fiza sendiri =P

Astaghfirullahal'azim..
Buat pertamanya, marilah sama-sama kita beristighfar walaupun satu kali. Kenapa?? Mungkin ada masa-masanya, kita terkeluh, ter-complain, dan ter yang sewaktu dengannya tatkala kita didatangi dengan bermacam-macam tugasan dalam kita meniti saki baki hari kita masih bernafas. Kita hanyalah manusia, ciptaan Maha Esa yang compleks, yang sering kali melakukan kesilapan.

Phewww, nampaknye sudah agak pack aktiviti untuk semester nie.. Jantung dan hati ni dah mula merasakan suatu tekanan dan rasa gelisah bila memikirkan hal tugasan dan study dlm masa yang sama.. bila mau study? mcm mana nak siapkan tugasan secepatnye?? haaa, terkelu kejap.

Tapi, seringkali fiza teringat akan perkongsian oleh 'Amirah' surau Khulafa' Ar-Rashidin, sewaktu di perjumpaan AJK surau hari tue;

" Kalau amanah itu diberikan kepada kita, InsyaAllah, Allah akan permudahkan urusan kita.."

InsyaAllah, insyaAllah... Have faith in Him~

Para readers sekalian,
mungkin ade yg berpendapat bahawa post di blog ini hanyalah sekadar cerita hidup seharian insan bernama Nur Hafizah.. Sememangnya ia nampak sedemikian, namun, insyaAllah, ade input2 yang sangaaattt ingin fiza kongsi dan sampaikan.. moga apa yang diselit sikit2 tu, dapat dijadikan pedoman bersama.. ade ape2, Share2 pendapat di sini yek!

hihi, agak skema post kali nie, tapi ape yang penting????? Input yang mau disampaikan ^_^.
Thanks for your time reading this new post. Apa crita hidup anda semua skrg?? busy kah?? jom kita pakat komen di sini! ^_^

Wslm~

cuti suda habes~

By : Fiza Chan..!
Assalamualaikum.. ^_^

Okeylah abg senior... fiza da balik ^_^ hehe..
Rase mcm balik hogwarts plak.. kalau dulu pegi-balik matrik naik bas, kali ni TRain jadi pilihan ^_^ hermionie baru la katakan =P

alhamdulillah jam 7.04 pg sampai di k.l Sentral.. Aiyakk!!! sesat plak nak cari pintu.. control cool habes rase. huhuhu.. tersengih sendirian sepanjang hari.. moral of the short story is, bukan senang nak gain pengalaman.. mesti tempuh, baru tahu ^_^

Lega bila sampai kolej, dapat jumpa housemate balik.. alaa, rindu lak kat mama nun jauh di kedah sana.. xpa2, perjuangan perlu diteruskan! go go girl!!! ^_^V

Lunch?? alahai, nak makan kat mane nie?
member ajak makan kat P.F.C (Putra food court) tapi, x sure lam buka ke x.. so, for the first time in UPM, kami makan di S.F.C. ( Serumpun food court). nyum3.. pekena sweet sour chicken rice.. hehe..

jam2 terakhir untuk hari cuti mid-sem dihabiskan bersama kucing2 terchenta.. Rindu sgt nak men meow gumuk2 kat cnie.. so, dengan penuh yakinnye pegi beli keropok kat KoOp.. Nyum3.. memang kelaparan sgt diorang..
Berkelah Bersama Meoww~~~
seronoknyee tgk diorang makan ^_^... alamak! mane gambar meow lg seko yek??? anyway, harap2 buka cuti nie dapat mkn friskies la yek =3

alahai, sian pulak tengok ikan2 terlompat2 time jalan kat jambatan k17.. hummm, mkn3!!hehe, seronok bila bermesra dengan alam nie.. sambil2 kita menikmati rezeki yang Allah bagi, ape kata kdg2 tu, kita share dengan creature2 comel yang sama2 share oksigen dengan kita nie ^_^..habis suda keropok, so, habis suda post kali nie.. the moral of the story is...

SHARING IS CARING^_^. THE MORE U SHARE, THE MORE U CARE.. ^_^
hihi..
Okay then, have a great time.. jgn buang sampah merata2 ya! tc.. wslm ^_^
jum study!

result exam!!!

By : Fiza Chan..!
Assalamualaikum..!!

Haiii dak2 UPM..!! cuti Mid-sem da nak habessss~~~~ ngeeee.. just a reminder~
BTW, have u guys check ur result????
hOw??
well, let see~!First, go to ESMP.UPM.EDU.MY <~ just simply click here ^_^
then, the page will appear like this.then, klik "PENDAFTARAN KURSUS"...then, jeng3~
so, please login to your account.. then, the menu will appear as usual.. for those rarely visit the site, it's something unusual la.:P hihi.. kidding3~
then, go to menu->my daftar-> keputusan ujian semester semasa. just like below~~
if u guys can see, only the result for Hubungan Etnik and Pemakanan had already key in. .. so, only these 2 marks je yg kita dapat tau from smp..^_^
PERINGATAN:: kalau klik kat
memang xdapat....! =P

okeh, anyhow, what ever result yang kita dapat, first, syukur k..
sememangnya apa yang kita dapat adalah sejauh mana usaha kita.. mungkin kita xdapat apa yang disangkakan, bukan bermakna Allah tu xadil tau.. He Love us so much and He test us .. so that we always keep on trying and never give up.. so that we won't easily satisfied with what we already have.. and so that, we'll grow stronger in facing future. ^_^V


Allah tidak membebani seseorang melainkan
sesuai dengan kesanggupannya, Ia mendapat
pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya
dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang
dikerjakannya. (Al-Baqarah : 286) .

AWAS KAMU..!!

By : Fiza Chan..!

perkongsian yg fiza ambil dari sahabat~

Ketika kita masuk ke toilet, bilik mandi, bilik hotel, ruang ganti pakaian, dan lain-lain, seberapa besar anda yakin bahawa cermin yang tergantung di dinding dan kelihatannya seperti cermin biasa itu memang benar-benar cermin biasa, atau sebenarnya itu adalah cermin dua arah (orang di belakang cermin boleh melihat anda, sementara anda tidak dapat melihat mereka).

Banyak tempat di mana orang memasang cermin 2 arah di dalam ruang ganti pakaian wanita, namun tidak menutup kemungkinan juga di ruang ganti lelaki. Adalah sangat sulit untuk secara jelas mengindentifikasi permukaannya hanya dengan melihatnya saja. Saatnyalah kita untuk berhati-hati.

Jadi, bagaimana kita dapat menentukan dengan pasti apakah cermin tersebut adalah cermin biasa atau cermin 2 arah?. Kalau di bilik polis, iaitu di ruang soal siasat, sudah dapat dipastikan cerminnya 2 arah tapi untuk di Public Area do this thing :
LAKUKANLAH TEST SEDERHANA (TEST KUKU JARI)

Letakkan ujung kuku anda di atas permukaan cermin. Jika ada jarak (gap) antara kuku anda dan bayangan kuku anda di cermin, dapat dikatakan bahwa cermin itu adalah cermin biasa (selamat).Tetapi, jika kuku anda terus menyentuh bayangan kuku anda di cermin, hati-hatilah, kerana benda itu adalah cermin 2 arah ! Kerana itu ingatlah selalu, setiap kali anda melihat cermin di tempat-tempat umum seperti disebutkan di atas, lakukanlah "TEST KUKU JARI". Tidak perlu membayar. Mudah dilakukan, dan ini mungkin boleh menyelamatkan anda dari "PERKOSAAN VISUAL" !



Kongsi info: http://www.NurulAmir.com/



Salam Ukhuwah..~ Para wanita : Sila beri tahu teman-teman anda yang lain. Para lelaki: Sila beri tahu isteri, anak perempuan atau teman wanita anda..

pedoman ^_^..

By : Fiza Chan..!
Assalamualaikum..

hi3~
apa khabar readers??? lama x update kan? (sowi nurul, lama fiza x update )well3~
so, today's post is about something MOST important to all MUSLIMAH out there!!!
First, thanks to my Ir. Spongebob for sharing this. really helped. A LOT!!!
have a gud reading moment ya!!!
(sabarlah sikit dalam menelaah ilmu. Sesungguhnya makhluk2 halus disekeliling kita selalu berusaha menghalang kita daripada menuntut ilmu.^_^V.pis!)

  • SOLAT SELEPAS HAID : PERKARA YG DIPANDANG RINGAN.. Pengetahuan Islam kepada sesiapa yang bernama wanita ISLAM!!! Kebanyakkan perempuan/wanita/ muslimah (wanita Islam) tak berapa perasan ATAU lebih malang lagi jika memang tak tahu menahu akan perkara ini... Ilmu Fekah, khususnya BAB HAID yang berkaitan dengan diri wanita itu sendiri amat kurang dikuasai atau difahami secara menyeluruh oleh kebany......akkan wanita Islam...kenapa hal ini boleh terjadi?? Amat susah untuk mencari seorang guru/ustazah/ ...yang betul-betul pakar dalam bab 'Orang-orang Perempuan ini' kecuali terpaksa@mesti dirujuk kepada lelaki/ustaz- ustaz yang bernama LELAKI jugak...(saya rasa ramai yang bersetuju dengan pandangan saya ) Contohnya yang paling simple ; bila ditanya kepada kebanyakkan wanita Islam ; "adakah wajib bagi seorang wanita Islam menqhada'kan solat mereka yang ditinggalkan ketika haid?" pastinya kita akan mendengar jawapan daripada kebanyakkan mereka mengatakan: "alaa...itu soalan mudah jee..bila 'datang period' maka solat tuu tak perlu qadha, yang perlu qadha hanya puasa jee..itulah yang kami belajar sejak mula-mula 'bergelar wanita' dulu" Jika dibuat pantauan nescaya jawapan seperti di ataslah yang akan kita jumpa... Sebenarnya TAK SEBEGITU MUDAH bagi seorang muslimah nak meninggalkan solat mereka walaupun dirinya didatangi haid!!! sekalipun. Hal ini boleh dirujuk di dalam kitab Ihya' Ulumuddin karangan Hujjatul Islam Imam Al-Ghazali yang mashur. Kitab yang padanya ada ilmu yang berkaitan Tasauf dan padanya juga perbahasan Fekah yang luas, inilah bukti kehebatan ulama' terdahulu..

  • Dalam BAB TIGA : " Fi adab Mua'sharah Wama Yujzi Fi Dawamun Nikah..." perkara YANG KETUJUH disebut dengan jelas dalam kitab tersebut : PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN HAID: Penjelasan (bayan) terhadap solat yang perlu diqadha bagi perempuan yang didatangi haid :

  • 1. Jika perempuan dalam keadaan haid mendapati darah haid itu berhenti (dengan melihatnya) sebelum masuknya waktu Maghrib, kira-kira sempat dia solat asar sebanyak satu rakaat, maka baginya wajib qadha solat zohor dan asar.

  • 2. Jika perempuan mendapati darah haidnya kering sebelum masuknya waktu subuh, kira-kira sempat baginya solat Isya' sebanyak satu rakaat, maka wajib baginya qadha solat maghrib dan Isya'. " Dan hal ini (qadha solat yang ditinggalkan semasa haid) adalah sekurang-kurang perkara yang wajib diketahui oleh setiap wanita Islam" (Imam Al-Ghazali) HURAIAN MASALAH :

  • 1. Kenapa perlu diqadha solat Asar dan Zohor? - Kerana perempuan itu hanya menyedari keringnya haid masih dalam waktu Asar, maka baginya wajib solat asar (selepas mandi hadas)

  • 2. Kenapa pula solat Zohor juga perlu diqadha sama? - Kerana di dalam hukum menjama' (menghimpun solat bagi orang musafir) solat Asar boleh dijama' dan diqosarkan bersama solat Zohor. - Kerana kecuaian wanita itu sendiri (dari melihat haidnya kering atau tidak), boleh jadi haidnya sudah kering dalam waktu Zohor lagi, langkah Ihtiyat ( menjaga hukum) maka perempuan itu juga perlu mengqhada solat Zohor.

  • 3. Dalam perkara solat subuh pun sama : -perempuan itu hanya menyedari darah haidnya kering, sebelum masuk waktu subuh, kira-kira sempat solat Isyak satu rakaat (selepas mandi hadas) maka wajib baginya solat Isya' sebab darahnya kering masih dalam waktu Isya'. -Solat Isya' juga boleh dijama' (bagi musafir) dengan solat Maghrib, maka baginya juga perlu diqadha solat maghrib. -Di atas kecuaiannya (tidak betul-betul melihat darahnya kering atau tidak dalam setiap waktu solat) maka boleh jadi darahnya sudah kering dalam waktu maghrib lagi (sebab proses keringnya darah itu berlaku secara perlahan-lahan, mungkin perempuan itu hanya menyedarinya dalam waktu subuh, hakikatnya proses pengeringan itu sudah lama berlaku) -maka langkah ihtiyat (menjaga hukum) maka adalah bagi perempuan itu perlu di qadha juga solat maghribnya.

  • Sila rujuk : Kitab Ihya' Ulumuddin (Jilid ke 2) cetakan Darul Nahwan Nil / Darul Haram Lil Turath, Kaherah. Diharapkan tulisan ini memberi kesedaran kepada seluruh yang bergelar Muslimah untuk lebih mendalami diri mereka dengan ilmu 'Fiqhul Nisa' ini yang berkaitan dengan diri mereka sendiri!!!

TOLONG SEBARKAN KEPADA ORANG LAIN DEMI SAHAM AKHIRAT ANDA !!!


jazakumul

Cinta . . .

By : Fiza Chan..!
Cukuplah cintai dia dalam diam...

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang,
cukuplah cintai dia dalam diam..
kerana diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya,
kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang,
kau tak mahu merosak kesucian dan penjagaan hatinya..
kerana diammu…
itu dapat memuliakan kesucian diri dan hatimu..

jika dia memang bukan milikmu, dengan izin Allah ,
melalui waktu akan menghapus ‘cinta dalam diammu’ itu dengan memberi
rasa yang lebih indah dan orang yang tepat untukmu…
biarkan ‘cinta dalam diammu’ itu menjadi memori tersendiri dan sudut hatimu
menjadi rahsia antara kau dengan Sang Pemilik hatimu…
kerana yakinlah…
Allah akan memberikan ganti yang lebih baik lagi atau mewujudkan mimpimu di kemudian hari..
bersabarlah dalam diammu…

Speak Out guys!

By : Fiza Chan..!

Assalamualaikum..

Whoah, memang lama blog fiza bersawang ..! ngeeee, sowie, kinda busy, lately..
Currently studying for :

"first test of the first semester in the first year of the first university for the first time in my life..
(err, first life??) <(") "


I wonder if every university student live as busy as i am.. huhu.

Today's new post may be simple as i just want to stress on speaking skill. Well, have u ever heard of :
" Everyone can write, but some can speak... "

have u? or haven't u???
In my opinion, yeah, it's true. When discussing about soft skill, one of the main skill that we must own is, communication skill. That is, the way u confront people and speak out. ( am i right??) It doesn't mean, u Got A+++++ for your english paper test, then you can speak very well.. That's only on da paper K..

So, what do we need in order to be able to speak?? (speaking la plakkkk =P)
1- Bravery !
2- People to talk with
3- bravery!
4-bravery !!
5-bravery!!!!

hik3.. in developing something, it must comes from urself rite? so, i was just highlighting the BRAVERY as it plays main role ok!

even you are speaking broken English, nevermind! practice makes perfect doe.. ^_^
Please be supportive! i mean, those who already think their English is Good or perfect, please do not think this world is yours. hik3.. please support those who are still polishing their speaking skill. ( look at me! i'm not gud in english tongue also k. so, don't laugh if i'm typing a very bad article here =P)

Why should we train ourselves to speak english???
Once u get into University, u'll also find foreign student instead of Chinese, And indians.. so, be prepared if they are asking u anything, especially, direction of locations. hehe.

Today, i did met new friend, Somaya. Iranian.. she was finding her way to the nearby cafe. so, she did ask me and my friends about it. Alhamdulillah, she finally can find her way ^_^.
Till we meet again , Somaya ( i think the spelling is Sumaiyah ).. hehe..

Okay, my tension is released..! time for bed ^_^
Nitey everyone.. And future (Ir. Spongebob) =P..!

oh yea! thanks to YES b.band and UPM. Memang laju gila2 line =P
~Alhamdulillah~
Wassalam..

the VICTORY is OURS..!!

By : Fiza Chan..!
Assalamualaikum and salam sejahtera. ^_^
VISIT UPM RED SPOT PAGE FOR CURRENT UPDATE OF ME

It's really a very tough times tO find some times to update my blog.. Stepped in Kolej 17, UPM really brings me to a brand new world.. ( world?? too big eyh?? ) =P

Last nite was amazing!! K17( my college) cooperated with K14 was fantastic!! again, we have won the first place for the MTP.. MTP?? it stands for Malam Tunas Putra .. And for the record, it's the third year which the victory is ours!! hihihi..

Rite now , me and my multimedia friend are waiting for our stage team to do rehearsal and the real performance TONITE..!!!! Last nite's competiton was succeeded smoothly. But today, we have to share the one and only stage here in Dewan Besar UPM.. adehhh, kinda worry as the mini stage for the COntestant of the Pidato kinda interrupt our space for the performance.. haiyo! i'm thinking of publishing the video we've made for the presentation..!!! nak tak???? later....

so... that's one of the update from me.. what i've been for few days been in UPM...

see u guys in da next post k..! take care.. wslm ^_^
Tag : ,

orientasi UPM

By : Fiza Chan..!

Bunga kekwa berkuntum-kuntum,

bunga dari negara Tunisia,

Saya dahulukan, Assalamualaikum,

salam sejahtera, salam 1 MALAYSIA..!


Haaa, lama sgt x update kan.. since mendaftar ke UPM nie, memang bz kOtt.. phewww.. ^_^ .. to Along, mama, and everyine kat rumah , jum check out some of the pic taken from the orientasi until today..


This one , ticket to SERDANG.. huu, hiba, sayu rase nak berpisah~


new hOme sweet hOme~

sOme of the goodies~ coming soon, UPM Broadband.!


KOLEJ 17-UPM


NEW friends, from left; fara (medic), jamilah(biomedic) and x sure lak yg lg dua org tue.. hihi, sowie!



bUdak NUTRITIONIST


POSING JERR~


dalam ... err, with my housemate..!


posing ngan meow.. cnie banyak sgt meow, bulat2!!! siap ade loceng lg a few of them..!


posing dalam dewan kuliah UTAMA..


haaa, foreign student..! from left; fatimah(nursing) and saadiah( not sure what course). they are from NIGERIA..!

ni kat bukit ekspo..


kat bukit ekspo lg..~


with housemate, timah rocky..!


posing lg.. pakai pashmina ni time majlis ikrar tau..!


bru amik td..guna kamera phone kawan..



sooo, that's all, i mean, a few of piccas taken .. coming soon, i'll try to upload videos of cheers from some of da colleges .. hot cheers; k10!!!

adios! assalamualaikum..

- Copyright © Wings of Words - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -